Новите офис площи: Повече и по-качествени

Основните наематели на бизнес сгради са от сферата на ИТ услугите и аутсорсинга

Новите офис площи: Повече и по-качествени
Автор: Александра Сотирова
Пазарът на офис площи в София се движи нагоре и до края на тази и през следващата година се очаква да се появят още много нови бизнес сгради. От данните на Асоциация на бизнес сгради в България (АСБС) става ясно още, че през 2017 г. в столицата ще има над 96 хил. кв. м нови офис площи. "През 2018 г. на пазара ще бъдат пуснати още над 44 хил. кв. м.",  каза Олга Стоичкова, председател на АСБС. Тези числа обаче не включват бизнес сградите, които се строят от фирми, които не членуват в асоциацията. С тях новите квадратни метри ще бъдат много повече.

Новите офис площи, които са на членове на АСБС са концентрирани предимно в 9 активни проекта. Тяхната стойност е 570 млн. лв., но реално не всички ще излязат на пазара, тъй като са заети още по време на строеж. Основните наематели на бизнес сгради са от сферата на ИТ услугите и аутсорсинга, а според участниците в дискусията България има още много потенциал да привлече и нови компании.

"В цените на офис площите има плавен ръст през 2016 г. като се очаква той да продължи и през 2017 г., но нямаме основание да очакваме резки движения нагоре в наемните нива", коментира Станимира Пашова, мениджър офис площи във Forton. По думите й ръстът в наемните нива за последните 12 месеца е 10%.

Тя коментира още, че за тях 2016 г. е преминала много активно и надеждите са до края на годината да бъдат финализирани още знакови сделки. По думите й основен обем сделки са направени в сгради, които са все още в етап на строеж и това не е тенденция, а състояние на пазара и предлагането. „Новите свободни офис площи са недостатъчни за бизнеса и трендът ще продължи през 2017 г. и 2018 г. Тенденция на пазара е и предоговарянето на съществуващите наемни договори в сградите", обясни тя.

Според Стоичкова професионалните инвеститори в бизнес сгради се стремят да отговорят на качеството, което наемателите търсят. "Това е свързано с нови технологии, зелени сертификати, функционално разпределение на помещенията по етажите“, каза още тя. По нейните думи през 2017 и 2018 г. ще видим точно такива качествени проекти. „Силно се надявам пазарът да не се подведе по липсата на офис площи и да започне да строи некачествено. Има много празни офис сгради, които не се запълват, защото те не отговарят на изискванията на инвеститорите", добави тя.

Според експертите на пазара вече не се предлага офис площ, а офис среда. Тенденциите в сградите акцентират в добавената стойност на обекта или наличието на търговски площи, развлечения и др. необходими за работещите в тях. "Това е различен поглед върху офис площите, което не беше познато преди 10 години и разбира се има още поле за развитие на сградите, тяхното управление и качества. Затова двете страни на строители и наематели има още какво да се учат занапред", уточни Станимира Пашова.

Пазарът на офис площи се намира в равновесие и коментираният недостиг на площи се компенсира от по-ранното включване в проектите. „Не очакваме свръхпредлагане на пазара в следващите 2-3 години на база заявките за наеми и строеж“, коментира още Пашова. Според нея когато инвеститорите започнат да реализират проекти е важно да разберат какво е търсенето и ако има недостиг на площи да се провери в кой сегмент е той. „Пазарът се сегментира все повече, има различни клиенти с различни изисквания и можем да дефинираме много типове продукти на офисния пазар и те трябва да бъдат таргетирани добре, за да могат да се продадат успешно.

Според Пашова за проекти на офис имоти клас А извън София също има потенциал и вече се работи по изграждането им. Пловдив, Бургас и Варна са градове, които и към настоящия момент са част от картата на България. Работим с много фирми, които разглеждат цяла България, за да изнесат фирмите си. Големите областни градове също имат огромен потенциал да привличат инвеститори, смята още специалистът. По думите и големите градове в България имат неразработен потенциал и предстои те категорично да се утвърдят на пазара, и търсенето да се насочи към тях. Вече има представители на дружества, които искат да започнат проектите си не в София, а в други големи градове. Стратегически и международни инвеститори няма особен интерес за проекти извън София.

Коментари: 0