НСИ отчита пореден месец на дефлация

Намалението на цените е 0,2 на сто през юли

НСИ отчита пореден месец на дефлация
196 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Индексът на потребителските цени за юли 2015 г. спрямо юни 2015 г. е 99.8%, т.е. месечната инфлация е минус 0.2%. Тенденциите са към понижаване на инфлацията, спрямо предходни месеци и години.

От цената си губят хранителни продукти като брашно, хляб, свинско месо, говеждо, млечни продукти, плодове и зеленчуци (праскови, кайсии, домати, зеле, зрял лук, пипер, гъби, картофи) и др. Бирата е намалила цената си 1.2%, а ракията с 0.3%.

През юли увеличение на цените се наблюдава при пилешкото месо, колбаси, риба, яйца, мляко, кисело мляко, ябълки, цитрусови и южни плодове, краставици, сладолед, минерални и безалкохолни напитки и др.

Нехранителни стоки като облекло и обувки също отчитат спад на цените - съответно с 2.5 и 3.1%.

През месец юли голямо увеличение на цените се наблюдава при услугите за почивка и туристически пътувания с 13.4%,  въздушен транспорт – 9.5%, и услугите по краткосрочно настаняване с 8.9%. Пътнотранспортната застраховка бележи ръст с 3.7%.

Регистрирано е и намаление на цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти - с 0.6%, а цените на лекарските и на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

Подкрепи Economic.bg