Няма начин да се сформира стабилно правителство

Читателите смятат, че или трябва да се върви бързо към предсрочни избори

Анкетата на Economic.bg:

Няма начин да се сформира стабилно правителство
Създаването на правителство в рамките на настоящото 43-то Народно събрание е безсмислено, тъй като няма как да има стабилна управляваща коалиция. Това е мнението на половината от гласувалите в анкетата на Economic.bg, с която попитахме хората: „Трябва ли да има ново правителство в рамките на този парламент?“.

Почти по равно – около 20%, са се разделили мненията, че служебен кабинет и нови избори трябва да има възможно най-бързо и че кабинетът в оставка трябва да управлява до предсрочните избори. Под 10% са на мнение, че има шанс да бъде сформиран кабинет в рамките на сегашния парламент и той да бъде стабилен.

Тази седмица Реформаторският блок, или по скоро две формации в него – СДС на Божидар Лукарски и БЗНС на Николай Нейчев, взе мандат за съставяне на правителство в рамките на сегашното Народно събрание. Другите големи формации в блока – ДСБ на Радан Кънев, ДБГ на Миглена Кунева и НПСД на Корман Исмаилов, отказаха да участват в опитите да се направи такъв кабинет.

Въпреки това ще бъдат проведени преговори с ГЕРБ и остатъка от Реформаторския блок ще опитат да убедят партията на Бойко Борисов да направят кабинет. Те са готови да запазят същия състав на правителството, какъвто беше през последните две години, а министър-председател да бъде отново Бойко Борисов.

ГЕРБ първоначално обявиха, че няма да участват в подобни опити. В четвъртък председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ще отидат на разговорите, за да не изглеждат надменни към доскорошния си партньор в управлението. По неговите думи шансът да се състави правителство е 20%.Коментари: 0