Обществото дава на „Борисов 3” оценка 3.71 (графика)

Само трима министри получават индивидуална оценка над добър 4

Обществото дава на „Борисов 3” оценка 3.71 (графика)

Снимка: Economic

Малко над среден 3.50 получават министрите от третото правителство на Бойко Борисов. За една година управление българските избиратели са им дали общо 3.71 по шестобалната система. Това показват данните от телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл".

Най-висока средна оценка получава вицепремиерът Томислав Дончев, което явно е признание за експертния му образ и балансиран политически подход. Неговият резултат е добър не само сред поддръжниците на ГЕРБ но и сред по-широка политическа база в дясно-център.

Още няколко министри са оценени над средното, сред които са и двамата вицепремиери от Обединени патриоти и четирима "стари" министри от предишни кабинети на Борисов.

Ето оценките им в низходящ ред: Лиляна Павлова - 4.12 , Владислав Горанов - 4.02, Красимир Каракачанов - 3.94, Валери Симеонов - 3.85, Теменужка Петкова - 3.78, Николина Ангелкова - 3.74, Николай Нанков – 3.73.Авторите на изследването обръщат внимание на сравнително добрите оценки на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, които са за пръв път във властта и представляват сравнително малка политическа сила. По-голямата част от министрите пък получават под средната за кабинета оценка.

Като основни фигури в един кабинет, финансовият министър и вицепремиери са с добри позиции, най-ниски са оценките в най-невралгичните ресори, а ресорите, свързани с европейските фондове и председателство, са в челото.


В годините министър-председателят Борисов запазва най-висок рейтинг на доверие в сравнение с всички министри и по този начин в известен смисъл ги "дърпа" всичките напред.

Анкетата е проведена между 13 и 17 април сред 1000 пълнолетни българи по телефона чрез използване на панелна методика, която обезпечава достатъчна представителност на данните. Максималното стандартно отклонение е ± 3.1 при 50% дялове.

Коментари: 0