Олимпиадата – неустоима цел за киберпрестъпниците

Игрите са масово събитие, но не само за спорните фенове

Олимпиадата – неустоима цел за киберпрестъпниците

Снимка: Facebook

Олимпийските игри са масова проява, но не само любителите на спорта, но и за престъпниците, смятат от CNN Money. Това е събитие от високо ниво, което привлича на едно място голям брой посетители, много от които ще харчат много пари. Зимните игри в Пьонгчанг в Южна Корея, които бяха открити този петък, не са изключение. 

Спортната екстраваганца – Олимпийските игри събира и политическия елит – правителството и активистите се стремят да се възползват от световната сцена. Това е особено вярно в Пьонгчанг, където напрежението се засили по отношение на участието на Северна Корея. Всичко това прави Игрите основна цел на кибератаки – от крадци и шпиони. Ето след какво тръгват те и как феновете могат да се предпазят:

„Хакване“ на системата на Олимпиадата

Компютърните системи, свързани с Олимпийските игри имат спорно минало. През 2016 г. руски хакери успяха да пробият в базата данни на Световната Анти-допингова агенция чрез акаунт, създаден от Международния Олимпийски комитет за летните игри в Рио. Групата открадна информация за американски звезди като Симон Байлс и Винъс Уилямс.

„Някои от атакуващите имат политически намерения – те могат да атакуват организацията“, казва Шонгсу Парк, изследовател на киберсигурността в „Касперски“. Той добавя, че хакерите биха опитали да откраднат конфиденциална информация. „Това включва детайли за спортистите и допинг тестове, като тези откраднати от руските хакери“, коментира Парк.

Международният олимпийски комитет (МОИ)  е отказал да сподели детайли около стъпките, които се предприемат, за да бъдат опазени игрите от хакери, но обясняват в изявление, че киберсигурността е „топ приоритет“. В последните години (МОК) и държавите домакини, увеличиха усилията си относно киберсигурността, тъй като обхватът на заплахите срещу Игрите се разшири. 

Най-големият кошмар за спортистите и организаторите ще бъде хакерите да манипулират компютрите и да сбъркат системата за оценяване, но експерти твърдят, че това е малко вероятен сценарий. „Системите за синхронизация на данните обикновено работят независимо“, обяснява Ник Савидес, главен технологичен директор за Азия. „Трудно е да бъдат манипулирани резултатите“, допълва той.

Внимавайте за кибер-джепчии

Олимпиадата е фантастична възможност за киберпрестъпниците да откраднат информация за хората и буквално да вземат парите от портфейлите им“, казва Савидес. Има много измами в социалните медии, предлагащи безплатни билети или билети за фалшиви състезания. С течение на годините повечето хора започнаха да игнорират измамите, изпратени по мейл. Но много от тях все още се подмамват от постове, които приятелите им споделят в Twitter или Instagram.

„Тези линкове често са свързани със софтуер, които събира информация. Повечето от тези измами предлагат срещу регистрация ексклузивни кадри зад кулисите и подобни, бъдете внимателни за такива съобщения“, обяснява Савидес.

Обсебените от социални медии зрители могат да се изкушат да публикуват снимки на билетите си за Олимпиадата в Instagram или Snapchat. Експерти предупреждават да не правим това, особено ако тези билети имат баркодове или други функции за сканиране. 

Опасности се крият и в безплатните Wi-fi връзки. Южна Корея има една от най-бързите интернет връзки в света. Но когато използваме обществен интернет трябва да избягваме влизането в сайтове и приложения, които изискват лична информация като вход. 
Коментари: 0