Омразата към Обама доказва, че расизмът още е жив

Подкрепата за Тръмп се дължи на крайнодесните политически нагласи на републиканците

Омразата към Обама доказва, че расизмът още е жив

Неприязънта на Републиканската партия към първия в историята тъмнокож президент на САЩ Барак Обама демонстрира, че расизмът още е жив. Такова мнение изрази бившият държавен глава-демократ Джими Картър (1977-1981) в интервю за New York Times.

„Смятам, че в последните 2-3 години нашата страна проглежда и осъзнава факта, че ние не можахме да решим адекватно проблема с расизма”, е мнението на Картър, според който в отношението на републиканците към Обама има „силен расистки подтекст”.

В съответствие с това, Картър не намира за учудващ успеха на милиардера Доналд Тръмп в предварителната надпревара за президентска кандидатура на Републиканската партия. Милиардерът си навлече много критики заради ксенофобски и расистки призиви за депортиране на всички мексикански мигранти и временна забрана за влизане на мюсюлмани в САЩ.

Тази войнствена риторика е „освобождение на вродения расизъм” у Тръмп и нарушава „основните човешки права и свободи” на засегнатите в изказванията групи.

Избирането на Обама е израз на надежда, но „има остра реакция сред републиканците срещу това афроамериканец да бъде президент“.  

„Когато набележите някоя обществена група и неглижирате техния граждански статус, това е нарушение на основните човешки права“, категоричен е бившият държавен глава, който е носител на Нобелова награда за мир. 

Запитан защо социологическите проучвания показват, че евангелистите в САЩ масово подкрепят Тръмп, Картър заяви: „Очевидно повечето журналисти смятат, че евангелистите в САЩ са консервативни републиканци. Аз обаче също съм евангелист“. 

„Те имат силна ориентация към крайно дясната политическа философия и Тръмп очевидно е проповедник на тези идеи“, заяви бившият президент.

На 1 октомври 2015 г. Картър навърши 91 години. От живите американски президенти той е по-млад само от Джордж Буш-старши. Миналата година беше обявено, че Джими Картър е онкоболен, но само след няколко месец успя да се излекува напълно.

Коментари: 0