ООН поиска рекордните $22.5 млрд за хуманитарна помощ

Поисканите помощи са с 1% повече от миналата година

ООН поиска рекордните $22.5 млрд за хуманитарна помощ

ООН отправи призив за набиране на пари за годишната хуманитарна помощ за 2018 г., като поиска рекордните 22.5 млрд. долара, за да помогне на 91 млн. души, предимно засегнати от войни в Африка и в Близкия изток, пише БТА.

„През 2018 г. повече хора от всякога ще имат нужда от нашата помощ”, каза заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок. Нужда от хуманитарна помощ ще имат 136 млн. души в 26 страни или с 5% повече от тази година. ООН обаче не може да стигне до всички - предимно поради причини, свързани със сигурността, както и заради липса на съдействие на властите или други страни в конфликтите. Помощ ще бъде оказана на около 91 млн. души.

Нуждата от помощи нараства значително в Бурунди, Демократична република Конго, Камерун, Либия, Сомалия, Судан и Централноафриканската република, а Йемен, Нигерия, Сирия и Южен Судан продължават да се нуждаят от тях, се казва в документа, с който ООН отправя призива си. Очаква се нуждата от хуманитарна помощ в Афганистан, Етиопия, Ирак, Мали и Украйна да намалее, но да остане значителна.

Поисканите помощи са с 1% повече от миналата година. От тях 7.66 млрд. долара са предназначени за кризата в Сирия, а 2.5 млрд. - за Йемен.

Водената от Саудитска Арабия военна коалиция трябва да вдигне изцяло блокадата си на Йемен, където между 7 и 8 млн. души са на ръба на глада, подчерта Лоукок. В противен случай ще се стигне до ужасяваща хуманитарна трагедия с милиони жертви, каквато светът не е виждал от десетилетия, предупреди той.

Освен за жертвите на конфликти, ООН предвижда средства и за пострадалите от природни бедствия. Някои специалисти предвиждат повишен риск от земетресения догодина, предупреждава организацията.

Коментари: 0