ОПЕК е напът да се разпадне, заплашва Иран

Според петролния министър на ислямската държава някои членове „работят срещу колегите си“ в картела

ОПЕК е напът да се разпадне, заплашва Иран
2045 ~ 2 мин. четене
ОПЕК вероятно ще се срине, защото някои от 14-те члена работят срещу колегите си производители. За това предупреди иранският петролен министър Бижан Зангене, цитиран от CNBC. Той не конкретизира кои са тези членове на картела, които „работят срещу колегите си“, но според изданието има предвид Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Администрацията на Доналд Тръмп затегна енергийните санкции срещу Иран и от вчера нито една държава в света не може да търгува петрол с Техеран, без да рискува също да получи санкции от страна на САЩ. Американският президент също така заяви, че саудитците и емирствата ще работят със Съединените щати, за да компенсират очаквания спад в доставките на ирански петрол.

„Иран е член на ОПЕК само заради своите интереси и ако някои страни от ОПЕК искат да заплашват и застрашават Иран, Иран няма да се въздържи да им отговори“, заяви Бижан Зангене след срещата с генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо в Техеран. „Казах на г-н Баркиндо, че ОПЕК е заплашена от едностранчивост от страна на някои членове и тази организация вероятно ще се срине”, каза добави той.

Американските санкции, наложени през ноември, вече намалиха износа на ирански петрол с около 1 млн. барела дневно. В четвъртък администрацията на Тръмп отне изключителните права на някои големи клиенти на Иран и те също вече не могат да търгуват с ислямската държава. Анализаторите сега очакват износът на Иран да спадне с още няколкостотин хиляди барела на ден.

Саудитска Арабия не се е ангажирала изрично с това, че ще запълни празнината. След като САЩ обявиха, че нито една държава няма да бъде изключена от забраната да търгува с Иран, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви, че кралството ще се консултира с производителите и потребителите, за да се осигури добре балансиран и стабилен петролен пазар.

ОПЕК и нейните съюзници на петролния пазар, включително Русия, ще се срещнат на 25-26 юни във Виена, за да решат дали да продължат споразумението за ограничаване на доставките на петрол, което действа от началото на годината и трябва да изтече в края на юни.

Саудитска Арабия може да повиши производството и да продължи да спазва сделката, защото понастоящем изпомпва около 500 000 барела дневно под квотата си.

Заплашителните коментари от страна на ирански представители не са нещо ново и обикновено не предизвикват дестабилизиращи действия. Но сегашните забележки идват в момент на повишено напрежение. Съюзът на ОПЕК с Русия подхранва опасения в организацията, че вземането на решения е доминирано от саудитците, руснаците и основна група производители, която включва ОАЕ.
Коментари: 0