Основателят на Huawei: САЩ подценяват нашата сила

Американските рестрикции се стоварват все по-тежко върху компанията, а постепенно и върху потребителите

Основателят на Huawei: САЩ подценяват нашата сила

Снимка: БТА

9952 ~ 2 мин. четене
Основателят на Huawei Рен Женгфей запази дръзкото си отношение към САЩ, заявявайки, че американската държава „подценява“ способностите на неговата компания, предава BBC. С настъпването на новата седмица китайският гигант бе връхлетян от задействаната по-рано от Вашингтон лавина – редица компании, сред които Google, Intel, Qualcomm, обявиха, че започват да ограничават съвместната си работа с производителя. 

Това обаче явно не сломява Рен. Пред държавни китайски медии той неглижира влиянието на последните американски регулации и заяви, че никой не може в близко бъдеще да навакса преднината на Huawei при 5G технологиите. 

Миналата седмица с изпълнителна заповед на президента на Съединените щати Доналд Тръмп китайската компания бе сложена в „черен списък“ на фирми, с които на американските играчи се ограничават възможностите за правене на бизнес, освен ако нямат специална лицензия за това. 

Ходът бележи ескалиращите усилия на САЩ да блокират китайската технологична компания. Вече месеци наред Huawei се сблъсква със страхове по свой адрес от страна на западни държави, че оборудването ѝ може да крие рискове за националната сигурност. 

„Настоящата практика на американските политици подценява нашата сила“, коментира Рен пред медиите. 

Вчера Google заяви, че ограничава актуализациите на Android за Huawei, а производители на чипове обявиха, че преустановяват доставките си към компанията. 

По-късно Министерството на търговията на САЩ издаде временен лиценз, който дава възможност на някои компании да продължат да поддържат съществуващите мрежи и устройства на китайската марка. Разрешителното е за 90 дни. 

Въпреки това Рен, изглежда, пренебрегва значението на американските ходове. Huawei уверява, че отдавна се готви за настъпилите ограничения. 

Атаките срещу Huawei се случват в разгара на продължаващата американско-китайска търговска война. 

Безпокойството от случващото се е както за потребителите, върху които битката на големите вече се отразява пряко, така и за бизнеса и на Huawei, и на останалите играчи по веригата. 
Коментари: 0