90% от българите на Острова са получили статут на уседналост

Това обяви външният министър Екатерина Захариева

90% от българите на Острова са получили статут на уседналост

Снимка: Unsplash

139 000 по официални данни са получили статут на уседналост от английските власти. Това са над 90% от българите, живеещи там. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на БНТ по повод настъпващия тази нощ Brexit. 

По думите ѝ, България е на първо място от останалите членове на ЕС по най-голям процент граждани, подали заявление за статут за уседналост. „Благодаря на българите там, че са активни и не чакаха последния момент“, коментира Захариева, подчертавайки активната работа на ведомството в тази посока през последните две години.

Припомняйки, че до края на преходния период от една година се запазват всички сегашни договорки, важащи в ЕС, Захариева все пак посочи, че Великобритания може да поиска в бъдеще пътуването до Острова да става не с лична карта, а с международен паспорт. 

„Няма да усетим разликата от утре, но цсе пак да не забравяме, че Великобритания от утре е трета страна за ЕС“, изтъкна още дипломат номер едно на България. Захариева сподели, че не гледа на излизането на кралството като на позитивна новина.

Коментари: 0