5 от най-опасните храни в света

11% от смъртоносните случаи в Европа са от отравяне с гъби

5 от най-опасните храни в света
Има храни, които могат да бъдат смъртоносни. Някои от тях са деликатеси, които трябва да бъдат приготвяни и консумирани с повишено внимание. Платформата foodpanda класира 5 от най-опасните храни, които са довели до редица смъртоносни случаи.

5. Бъз Растението бъз се среща в Европа. То има полезни свойства, стига да бъде консумирано внимателно. Среща се и в цяла България. Зрънцата му могат да бъдат изключително опасни при консумация в необработено състояние. 

4. Кървави миди Те се срещат в Китай и могат да причинят хепатит А и Е и смърт. Изглеждат много апетитни и вкусни, но по-добре да не ги опитвате.

3. Фъстъци и жълт бобФъстъците предизвикват силни алергии, които могат да причинят смърт. Около 3,3 милиона американци живеят в страх от тези вкусни бобови растения. Жълтият боб пък от своя страна, съдържа цианид. Разбира се,  при него трябва да изяде невъзможно количество, за да има смъртоносен ефект.

2. ФугуЗа щастие един от най-смъртоносните и скъпи деликатеси в света не живее във водните басейни около нас. Става въпрос за рибата Фугу, която може да се срещне в Япония. Нейното приготвяне става само от добре обучени готвачи, които имат специален  сертификат. 

1. ГъбиГъбата е вкусен деликатес, но понякога може да бъде много смъртоносен, тък като в природата се срещат много двойници. Тя се нарежда на първо място, тъй като 11% от смъртоносните случаи на година в Европа са от отравяне с гъби. 
Коментари: 0