Отбелязваме 140 години от обявяването на София за българска столица

По предложение на проф Марин Дринов на 3 април 1879 г. София е обявена за столица на България

Отбелязваме 140 години от обявяването на София за българска столица

Снимка: Economic.bg

3671 ~ 1 мин. четене

Днес се навършват 140 години от обявяването на София за българска столица. София е най-големият град в България, 12-ят град по големина в Европейския съюз и четвъртата по височина столица в Европа.

По предложение на проф. Марин Дринов на 3 април 1879 г. София е обявена за столица на България от Учредителното народно събрание. Градът носи името на късноантичната катедрала "Света София".

Стратегическото положение на града е основната причина за избора на София за българска столица. Тя лежи на най-важния път на Балканския полуостров, който свързва Европа с Азия. Също така градът се намира в обширно поле и има накъде да се разширява. 

Избирането на София за столица спомага за нейното бързо превръщане в голям и важен политически, административен, икономически, научен и културен център на страната. Градоустройствените промени започват с голям размах след обявяването й за столица на България.

Центърът на града започва да се измества от площада при Баня Баши джамия към площада около Съборната катедрала „Св. Крал“ (днешната църква "Света Неделя"), където се пресичат четирите основни пътни артерии на града. Оформени са широки радиални булеварди, а малките криви сокаци са заменени от успоредни преки, които се пресичат под прав ъгъл.

София има над 7000-годишна история и на много места в града са запазени археологически паметници от римско време.

Коментари: 0