Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите при ПТП

Денят се чества всяка трета неделя на октомври

Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите при ПТП
784 ~ 1 мин. четене

Днес се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите, загинали при пътно-транспортни произшествия (ПТП). Денят е обявен с решение на Асамблеята на ООН от 26 октомври 2005 г. и се чества всяка трета неделя на ноември.

В 11,30 часа пред „брояча на катастрофите“ на ВМА в столицата ще се извърши възпоменателна инсталация. Служители на „Пътна полиция“ ще предоставят информация за пътнотранспортния травматизъм в страната.

Ще бъде отслужена и панихида в памет на загиналите в храм-паметника „Св. Александър Невски“. Възпоменателни молитви и панахиди ще се извършат и в други религиозни храмове в страната.

В центъра по кръводаряване на ВМА и в Националния център по трансфузионна хематология ще бъде обявено началото на кръводарителска кампания, която ще продължи до 24 ноември в цялата страна.

Денят цели да насочи вниманието към огромната смъртност от пътните произшествия, да се призове за по-остро реагиране спрямо нарушенията на закона за движението по пътищата, както и да си спомним за загиналите хора.

Всяка седмица в България загиват повече от 15 човека при пътно-транспортни произшествия. Пострадалите с тежки наранявания са над 150 души, като част от тях остават с трайни увреждания за цял живот. 

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg