Първото класиране за детски градини в София се отлага

Столична община изтъква множеството проблеми при попълването на постоянния адрес в заявленията

Първото класиране за детски градини в София се отлага

Снимка: Красимир Свраков

932 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Първото класиране за детски градини, ясли и подготвителни групи в София се отлага и вместо утре, ще бъде обявено на 17 май. За това информира Столична община, а като причина се изтъква "неточно попълнени заявления за кандидатстване". От днес до 18:00 ч. в събота системата за кандидатстване за прием в общинските звена ще бъде отворена за преглед и допълване на данни от родителите.

При проверка на заявените от родителите критерии за класиране експертите от дирекция „Информационни технологии“ и „Образование“ са установили, че в част от профилите липсват заявен или потвърден адрес, който се ползва за класирането.

Критерият „Уседналост“ беше въведен за първи път с решение на Столичен общински съвет през тази година и всеки родител има право да заяви както своите настоящ и постоянен адрес, така и този на детето. След това той има възможност да избере този адрес, който носи най-голям брой точки за конкретната детска градина, за която кандидатства.

„Липсата на този критерий при част от децата би довел до непълен общ брой точки за класиране. С цел всяко дете да получи коректният брой точки по всички общи критерии, родителите имат възможност да прегледат профила и при нужда да допълнят липсващото заявяване на адрес до събота“, поясняват от Столична община.

В помощ на родителите е разработен т.нар. „маркер“ в профила на детето, описващ липсващите критерии за повече яснота. Той ще се появи под името на детето само в случай на липсващ общ критерий.

„Нека всички родители, които са подали кандидатури за прием в детски градини, ясли или подготвителни групи в училищата, да направят преглед на профила до 18:00 ч. на 15 май. В случай, че детето вече посещава детска градина или ясла, този преглед на профила не е необходим“, се казва още в съобщението.

Първото класиране ще се проведе на 17 май от 17:00 ч. под граждански контрол.

Коментари: 0