След един телефонен разговор отношенията между Белград и Скопие се стоплиха

В съвместното изявление от разговора между Зоран Заев и Александър Вучич изобщо не присъстват Косово или ЮНЕСКО

След един телефонен разговор отношенията между Белград и Скопие се стоплиха

Отношенията между Македония и Сърбия се стоплят. Това пише „Македонско радио и телевизия” (МРТ), и то само след един телефонен разговор между сръбския президент Александър Вучич и македонския премиер Зоран Заев. Спешното повикване се наложи, след като Белград привика всички свои дипломати от Скопие с мотива, че Македония е извършвала засилена разузнавателна дейност срещу сръбски институции с помощта на трета страна.

Македонският външен министър Никола Димитров напълно отрече страната му да е извършвала или издавала заповед за шпионаж, срещу която и да е чужда държава, включително Сърбия.

Според съвместното изявление Вучич и Заев са се съгласили, че всяко възможно несъгласие трябва да бъде разглеждано изключително чрез диалог. Двете съседни страни ще засилят комуникацията на най-високо ниво помежду си, ще се подкрепят взаимно по пътя към Европейския съюз и ще засилват добросъседските си отношения.

Двамата балкански лидери са констатирали, че независимо от различните мнения по важни политически и регионални въпроси, двете страни ще се борят за запазването и насърчаването на приятелските отношения между македонския и сръбски народи. Освен това ще полагат повече усилия за подобряване на икономическите и търговски отношения.

Заев и Вучич са единодушни, че Македония и Сърбия по силата на разпоредбите от международното право добросъвестно и приятелски ще защитават интересите и правата на дипломатическите и консулските мисии на своята територия.

В съвместното изявление след разговора между Заев и Вучич прави впечатление, че никъде не се споменават Косово, ЮНЕСКО или шпионаж, отбелязва сръбското радио B92. Именно намерението на Македония да подкрепи приемането на Косово в ЮНЕСКО първоначално стана причина за обтягане на отношенията между Белград и Скопие, а по-късно дойде и твърдението от страна на Сърбия, че Македония я е шпионирала.

Персоналът на сръбското посолство в Скопие се връща утре, а скоро и посланичката. Това каза сръбският външен министър Ивица Дачич на македонския си колега Никола Димитров в последващ телефонен разговор, цитиран от македонската медия "Сакам да кажам". Двамата министри са се споразумели да разрешат дипломатическия спор между Белград и Скопие в съответствие с договореното между Вучич и Заев.

Коментари: 0