Oxfam: Най-богатите 2000 души в света имат повече от 4.6 млрд. бедни

Неплатеният женски труд добавя тройно повече в световната икономика от цялата технологична индустрия

Oxfam: Най-богатите 2000 души в света имат повече от 4.6 млрд. бедни
Най-богатите 2153 души в света контролират повече пари от най-бедните 4,6 милиарда души общо през 2019 г. А неплатената или недоплатената работа от жени и момичета добавя три пъти повече в световната икономика всяка година от технологичната индустрия, заяви днес Oxfam.

Благотворителната организация, базирана в Найроби, твърди в доклад, публикуван преди годишния Световен икономически форум на политическите и бизнес лидери в Давос, Швейцария, че жените по света работят 12,5 милиарда часа общо всеки ден без заплащане или признание.

В доклада си „Време за грижи“ Oxfam заяви, че изчислява, че неплатената работа на жените добавя най-малко 10,8 трилиона долара годишно на световната икономика - три пъти повече от технологичната индустрия.

„За нас е важно да подчертаем, че скритият двигател на икономиката, който виждаме, са наистина неплатените грижи, полагани от жените. И това трябва да се промени “, каза в интервю за Ройтерс Амитаб Бехар, изпълнителен директор на Oxfam India.

За да подчертае нивото на неравенство в световната икономика, Бехар цитира случая с жена от Индия, наречена Бучу Деви, която прекарва по 16 до 17 часа на ден, като върши работа, като докарва вода, след като пътува 3 км, готви, подготвя децата си за училище и работи лошо платена работа.

"И от една страна виждате милиардерите, които се събират в Давос с личните си самолети и своя супербогаташки начин на живот", казва той.

„Бучу Деви не е единствена. Аз в Индия срещам ежедневно тези жени и това е историята по целия свят. Трябва да променим това и със сигурност да прекратим този бум на милиардерите".

Бехар казва, че за да поправят това, правителствата трябва да се уверят преди всичко, че богатите плащат данъц, които след това трябва да се използват за заплащане на удобства като чиста вода, здравеопазване и по-качествени училища.

„Ако просто огледате света, в повече от 30 страни виждат протести. Хората са на улицата и какво казват? - Че те не трябва да приемат това неравенство, те няма да живеят при подобни условия“, казва той.

„Ако всеки човек седне върху богатството си, натрупано с банкноти от 100 долара, по-голямата част от човечеството щеше да седи на пода“, заявиха авторите на доклада.

„Човек от средната класа в богата страна би седял на височината на стол. Двамата най-богати мъже в света щяха да седят в космическото пространство".

Докладът на Oxfam отбелязва, че някой, който е спестявал по 10 000 долара на ден от изграждането на египетските пирамиди до днес, все още ще бъде с 80% по-малко богат от петимата най-богати милиардери в света.

Oxfam призова политиците да увеличат данъците за най-богатите в света с 0,5% през следващото десетилетие, като се стремят да намалят неравенството в богатството. Увеличението на данъците с 0,5% върху богатите би генерирало достатъчно финансиране за създаване на 117 милиона работни места в сектори като образование и здравеопазване, според изследователите.

Други предложения, направени от Oxfam за намаляване на неравенството, включват инвестиране в национални системи за грижи, прекратяване на сексизма, въвеждане на закони за защита правата на лицата, полагащи грижи, и прекратяване на изключителното богатство.
Коментари: 0