Паундът достигна петмесечен връх

Централната банка на Великобритания смекчи мрачните си икономически прогнози

Паундът достигна петмесечен връх

Снимка: Pexels

Британският паунд достигна петмесечен максимум спрямо долара, след като централната банка на Великобритания (Bank of England) внесе по-оптимистичен тон относно икономическата перспектива на страната и запази лихвения процент непроменен на ниво от 0.1%.

Към 13:40 ч българско време паундът бе поскъпнал с 0.46% и се обменяше за 1.3176 долара, като веднага след публикацията на централната банка скокът бе достигнал 0.5%. Спрямо еврото пък курсът бе с 0.64% нагоре и един паунд се обменяше за 1.1121 евро.

Централната банка заяви, че британската икономика няма да възстанови размера си от края на 2019 г. до края на следващата година, но прогнозите му за 2020 г. бяха недотам мрачни спрямо май.

„Отсъствието на силен сигнал в полза на отрицателните лихвени проценти отваря вратата за по-нататъшен ръст на паунда в краткосрочен план“, коментираха анализатори на MUFG за Reuters.

Благодарение на днешния ръст и този през месец юли, паундът възстанови почти всички загуби, претърпени срещу долара след разпродажбите през март и април, подхранвани от пандемията.

Икономистите от Citibank  не очакват незабавно въвеждане на отрицателни ставки поради страничните ефекти върху банките, но продължават да прогнозират основна лихва от -0.1% до средата на 2021 г., „след като прахът на COVID-19 и Brexit се утаи“, посочват те в бележка.

Коментари: 0