Пазарите в САЩ поставиха нови рекорди

Златото регистрира понижение поради силното възстановяване на пазара на труда и въпреки слабия долар

Пазарите в САЩ поставиха нови рекорди

Снимка: БТА

692 ~ 2 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американските фондови пазари достигнаха до нови рекордни нива в понеделник, след като през изминалата седмица бе отчетен висок ръст на нова работни места в сектора на обслужването, което доведе до силно икономическо възстановяване около пандемията. Dow Jones нарасна до 33 527.19, като достигна нова рекордна стойност, S&P500 напредна с 1.4%, задържайки се на цена 4077.91, като успя да отчете рекордна цена при затваряне. NASDAQ нарасна с 1.7%, затваряйки на 13 705.59 пункта.

Европейските пазари затвориха с позитивни стойности след позитивни икономически данни от региона. FTSE100 отбеляза ръст от 0.35%, достигайки 6737.30, докато DAX30 се повиши с 0.66%, до 15107.17 пункта.

Петролът се понижи с повече от 4% поради нарастването на продукция от OPEC+ и увеличаването на производствен обем от Иран. Brent се понижи с 0.60% до 64.25$ за барел, докато WTI изгуби 4%, затваряйки на 58.78$ за барел. Златото регистрира понижение поради силното и рязко възстановяване след данните за нови работни места, въпреки отслабващия долар. Спот златото изгуби 0.1%, като достигна 1727.64$ за тройунция. Златните фючърси останаха непроменени през изминалия ден.

Акценти днес

Икономически данни  – САЩ

Акцентът за деня ще падне върху данните за безработица в еврозоната, като се очаква да бъде запазено същото ниво на незаетост, което може да се отрази негативно върху силата на еврото и икономиките на ЕС. Една от причините поради която безработицата остава висока са строгите мерки взети срещу пандемията в много от водещите държави на Европа.

Инструмент на фокус - Activision Inc.

Акциите на компанията отразиха повишение през изминалата седмица, като текущата стойност се намира малко под хоризонталната линия, около която се образува съпротива на ниво 98.75. При успешен опит за пробив може да се очаква нарастване на стойността до ниво над 100.00, което бе отчетено през началото на февруари.

EUR/USD

Валутната двойка успя да пробие съпротивата заформена около психологическото ниво от 1.1800, като при засилена подкрепа от пазара може да се очаква нарастване до ниво на 200 периодната средна, което се намира около 1.1900. MACD показва повишение на покупателния обем, което предразполага за дълга позиция върху валутната двойка.

Сребро

Договорите за разлика върху сребро успяха да пробият низходящия тренд образуван от средата на март. Текущата стойност се намира малко под ниво на съпротива заформена в края на изминалия месец, над психологическото ниво от 2.500.0. При успешен опит за пробив на съпротивата и преминаване над 100 периодната средна, може да се очаква повишение до психологическото ниво от 2.600.0. Въпреки това, средните на индикатора Стохастик показват низходящо пресичане, което може да доведе до корекция в цената на сребро.

CAC40

Френският индекс успя да възвърне загубите си от пандемията през последната година, като текущата цена успя да премине над нивото през първото тримесечие на 2020. При запазване на тенденцията, може да се очаква продължителен ръст през следващите месеци. Въпреки това, RSI показва достигане на цената в зона на прекупен пазар, като при запазване на текущото движение, може да доведе до корекция на цената до психологическото ниво от 5 500.00 пункта.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg