Петролът тръгна нагоре, очаквайки решението на ОПЕК

В началото на европейската сесия нефтът поскъпна с около 1%, след като за три месеца поевтиня с 10%

Петролът тръгна нагоре, очаквайки решението на ОПЕК
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Цената на петрола смени посоката на движение и в началото на европейската търговия отчита ръст от близо 1%. Анализаторите отдават това на очакванията, че Организация на страните износителки на петрол (OPEK) ще се споразумеят орязването на износните квоти да бъде удължено и след юни месец.

На борсата в Лондон петролът сорт Брент поскъпва с 0.9% към 11.30 ч. до 52.1 долара за барел. Американският лек суров петрол също се движи нагоре – с 1% до 49.4 долара за барел.

В края на 2016 г., отново заради очакваното орязване на износните квоти в ОПЕК, цената на нефта достигна 18-месечен връх от над 57 долара за барел. В крайна сметка квотите в ОПЕК бяха намалени с 1.2 млн. барела дневно, а държавите извън картела се разбраха за орязването на други 600 хил. барела. Въпреки че на пазара има 1.8 млн. барела по-малко суровина, резултатът не бе такъв, какъвто очакваха производителите.

От 1 януари 2017 г., когато влезе в сила орязването, до сега цената се е понижила с близо 10%. Причината е, че въпреки орязването, предлагането на пазара продължава да е по-голямо от търсенето. Производителите в САЩ вдигат добива си, а запасите не спират да растат. Към това трябва да се добави и премахването на забраната за износ на американски петрол, който с танкери достига до различни части на света.

Единственият шанс за успех, според анализаторите, е търсенето да скочи значително. Сигнали за по-голямо потребление има, но то вероятно няма да бъде в размерите, които очакват големите производители.
Коментари: 0