Плажният офис се мести в зимните курорти

Пазарът на краткосрочни наеми продължава да работи на загуба и се наблюдава сериозен отлив на желаещи да отдават имоти

Борис Павлов, изпълнителен директор на компанията Flat Manager:

Плажният офис се мести в зимните курорти

Снимка: Красимир Свраков

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Заради пандемията от COVID-19 хората бяха принудени да започнат да работят дистанционно. Това доведе до превръщането на всяко място в офис, независимо дали сте на плажа или у дома. През летните месеци се наблюдаваше сериозен интерес към наемането на имоти по Черноморието именно с тази цял.

B интepвю c Бopиc Πaвлoв, изпълнитeлeн диpeĸтop нa ĸoмпaниятa Flаt Маnаgеr, зaнимaвaщa ce c ĸpaтĸocpoчнo oтдaвaнe нa имoти пoд нaeм, разговаряме за тенденциите при имотите за краткосрочно отдаване под наем, както и как кризата се отрази на този сектор.

- Г-н Павлов, очаквате ли по-голям интерес към Airbnb през зимния сезон с оглед на това, че те са доста по-изолирани в сравнение с големите хотели?

- Да, спрямо големите хотели очакваме по-голяма заетост, въпреки че няма да е задоволителна в никакъв случай. Но все пак местата, които предлагаме са изолирани, подходящи за по-дълъг престой и разполагат със самостоятелни кухни и това позволява на гостите сами да си приготвят храна, ако се притесняват да излязат навън. Това е и основно предимство, ако има по-сериозен локдаун.

- Има ли по-голям интерес към имотите, които се отдават краткосрочно в България в сравнение с пролетта, когато имаше почти 100% спад на резервациите?

- Вече спадът е доста по-малък. Имаме някаква заетост, но традиционно зимните месеци не са много силни, а и на фона на пандемията заетостта е ниска, но е доста по-добре отколкото беше през пролетта. Продължаваме да работим на загуба, тъй като на нас ни трябва заетост от над 65%, за да сме на печалба.

- Продължава ли да е голям интересът към наемане на такъв вид апартамент с цел дистанционна работа? Такава беше тенденцията, която се наблюдаваше през летните месеци.

- Лятото, особено по Южното Черноморие, отчетохме много висока заетост дори по-висока от тази от миналата година. Очакваме същото нещо да се случи и сега в Банско и Пампорово. Така че в момента набираме апартаменти в зимните курорти. Хората не могат да пътуват в чужбина, особено почитателите на зимните спортове, и тези, които работят дистанционно, очакваме да се пренесат в нашите зимни курорти като за целта няма да търсят хотели.

- Как ковидкризата повлия на цените на пазара на имотите, които се отдават чрез Airbnb?

- Цените остават без промяна, а причината е, че имотите, които се предлагат чрез платформата, са над 50% по-малко спрямо миналата година. Има много по-малко предлагане. Имаше много сериозен отлив на хора, които отдават по този начин имотите си. Този отлив вече отмина след пролетта. Септември-октомври се стабилизира пазарът и вероятно скоро ще видим лек ръст на предлагането. Но предлагането сега е над 50%.

- До много скоро имаше сериозно пренасищане на пазара от такива имоти.

- Ноември месец миналата година отчетохме рекорд по брой имоти, които се предлагат чрез платформи. От тогава хем имаше пренасищане на пазара, хем дойде коронавирусът и много хора решиха да се пренасочат към пазара на дългосрочен наем. Не очаквам да се върнем към нивата от ноември 2019 г. в близките две години.

- Вече измина една година, откакто бяха въведени първите регулации, свързани с Airbnb в България. Как се възприемат от бизнеса новите правила?

- Има само още няколко неща, които да се изчистят, за да се получи една добра регулация в интерес не само на хората, които си отдават имотите под наем, но и в интерес на държавата. Това са задължението за плащане на осигуровки върху дохода, който се получава. Такова задължение на практика никъде не е разписано, но с въвеждането на патентен данък възниква задължаване за осигуряване на физическите лица.

Другото нещо, което е проблем към момента е, че този патентен данък се плаща за календарната година. Това означава, че ако някой иска да си отдаде имота за четири седмици през лятото, докато го няма, което е една от основните идеи на Airbnb, трябва да плати пълния данък за годината. Ако някой си регистрира апартамента през ноември, пак трябва да плати данъка за цялата година. Смятам, че би било най-справедливо, ако се плаща на месеци и другото нещо е да се запише, че когато извършваш тази дейност, не се дължат осигуровки. Това са двете неща, които трябва да се доизяснят. Заявили сме пълна готовност за съвместна работа с държавата, но заради пандемията не сме разговаряли, но се надявам скоро да започнем диалог, за да бъде напълно изрядно всичко.

Коментари: 0