Плевнелиев: България е най-доброто място за аутсорсинг

42 хил. души работят в аутсорсинг индустрията у нас

Плевнелиев: България е най-доброто място за аутсорсинг

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Илия Лазаров

България е най-доброто място за развиването на аутсорсинг бизнес. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на годишната конференция на Европейската аутсорсинг асоциация, която се провежда в София, предаде репортер на Economic.bg.

Страната ни е най-доброто място за инвестиции и бизнес, особено в областта на високите технологии, подчерта Плевнелиев.

В България вече оперират 364 компании в областта на аутсорсинга, осигурявайки различни услуги на партньори от цял свят. 42 хил. души работят в аутсорсинг индустрията у нас, очаква се цифрата да достигне 64 хил. до 2020 г.

„Това е индустрия, която се развива с висока скорост и предлага възможности на младите българи. А те се възползват от тях. В България има висококвалифицирани кадри, които владеят чужди езици и отговарят на нуждите и изискванията на водещите световни компании“, заяви Плевнелиев.    

„България е най-добрата в региона в сектора по ИКТ, имаме най-добрата интернет скорост, разполагаме с първия високотехнологичен парк и най-добрата стартъп среда. Създадохме над 600 стартъпа, чрез двата най-големи акселератора – LaunchHub и Eleven. България е първата държава в региона, в която се създадоха частни софтуерни университети“, посочи президентът.

„Аутсорсинг секторът е все по-важен за българската икономика. За 2015 г. приходите на компаниите от аутсорсинга достигат 1,4 млрд. евро (3,4% от БВП). Целта е този показател да се удвои до 2020 г.“, отбеляза Плевнелиев.

Той изтъкна факта, че все повече глобални компании инвестират и работят в България – Hewlett Packard, IBM, Microsoft, Telus, VMware, Cisco systems и много други.

„Аз вярвам в потенциала на моята страна и заставам гордо пред вас, защото високите технологии се превърнаха в двигателя на индустриализацията на България“, заключи държавният глава.

Коментари: 0