Пловдив на първо място по приходи от туризъм

Варна изпреварва градът на тепетата при развитието на бизнес туризма

Пловдив на първо място по приходи от туризъм
4454 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

През 2014 г. Пловдив отчита над 34% ръст в приходите от нощувки, което поставя градът на тепетата на първо място в страната. Най-голям е делът на туристите от Турция, Гърция, Сърбия и Македония, като нараства интересът на туроператори от Великобритания и Франция, заяви директорът на ОП „Туризъм“ Петър Лазаров, цитиран от „Дарик“.

По думите му се разработват и туристически пакети за китайския пазар. „Туроператорите от България гледат на Пловдив като на „сцена“, на която могат да реализират много бизнес идеи и контакти. Очакванията за 2015 г са за допълнителен ръст в туризма до 10%“, каза още Лазаров.

Единствено при развитието на бизнес туризма в града се отчитат негативни резултати. Това се дължи на отслабване влиянието на Международния пловдивски панаир, коментират туроператорите.

Реализираните приходи за туристическия бизнес в Пловдив са значително по-малки от морската столица Варна, отчитат анализите към края на септември. Варна отчита близо 200 млн. приходи от нощувки, реализирани от български и чуждестранни туристи.

Пловдив очаква утре представители на 90 туроператорски фирми от 16 държави по целия свят, които ще вземат участие в Международната среща на туроператорите. Във форума ще участват и над 120 представители на бизнеса от града и региона.

Подкрепи Economic.bg