По 1 млрд. долара за всеки, който реши да произвежда чипове в Индия

Правителството се опитва да подсигури производствените нужди на различни сектори, както и да намали зависимостта на компаниите от Китай

По 1 млрд. долара за всеки, който реши да произвежда чипове в Индия

Снимка: Unsplash

2465 ~ 2 мин. четене

Индия предлага над 1 млрд. долара в брой на всяка компания, която изгради заводи за производството на чипове в страната, тъй като правителството се стреми да надгради своята индустрия за производство на смартфони и да укрепи веригата си за доставка на електроника, твърдят източници. Позицията на премиера Нарендра Моди по програмата „Направи в Индия“ помогна да превърне страната във втория по големина производител на мобилни устройства в света след Китай. Ню Делхи вярва, че е време в страната да се създадат компании за производство на чипове.

"Правителството ще даде финансови стимули на стойност от 1 млрд. долара на всяка компания, която ще създаде заводи за производство на чипове", казва пред Ройтерс висш държавен служител, отказвайки да бъде посочен, тъй като не е упълномощен да говори с медии.

„Уверяваме ги, че правителството ще бъде купувач и ще има отстъпки за частния сектор (за компаниите, които да купуват чипове, произведени в страната).“

Тепърва ще се решава как да се изплатят паричните стимули, а правителството е поискало от индустрията обратна връзка, твърди втори правителствен източник, който също отказва да бъде идентифициран.

Правителствата по целия свят субсидират изграждането на полупроводникови заводи, тъй като недостигът на чипове затруднява автомобилната и електронната индустрия, и подчертава зависимостта на света от Тайван за доставки.

Индия също иска да установи надеждни доставчици за своята електронна и телекомуникационна индустрия, за да намали зависимостта от Китай. Чиповете, произведени на местно ниво, ще бъдат определени като „надеждни източници“ и могат да бъдат използвани в продукти, вариращи от камери за видеонаблюдение до 5G оборудване, според неофициална информация.

Но все още няма информация дали определени компании са проявили интерес към създаването на заводи в Индия.

Предишни опити

Индия се опитваше да привлече играчи на полупроводници, но фирмите бяха възпирани от колебливата инфраструктура на Индия, нестабилното захранване, бюрокрацията и лошото планиране.

Новите правителствени усилия за примамване на производителите на чипове е по-вероятно да успеят, след успеха на индустрията на смартфоните, твърдят запознати в бранша. Освен това индийските конгломерати, като Tata Group, също са изразили интерес към преминаване към електроника и високотехнологично производство.

През декември Индия отправи оферта към производителите на чипове за създаване на производствени звена в страната или за придобиване на такива производствени единици в чужбина от индийска компания или консорциум.

Базираният в Абу Даби фонд Next Orbit Ventures подаде заявление за установяване на пазара в Индия, като лидер на консорциум от инвеститори

Недостигът на чипове възпрепятства автомобилния сектор в Индия, точно когато имаше ранни признаци на възстановяване на търсенето, след спада на продажбите през 2020 г. заради пандемията. Служители на индийското технологично министерство са провели среша с ръководители от Обществото на индийските автомобилни производители (SIAM), водещ орган в автомобилната индустрия, по-рано тази година, за да оценят търсенето на  чипове от производители на автомобили.

Правителството изчислява, че ще са необходими около 5-7 млрд. щатски долара за създаване на завод за производство на чипове в Индия, а за да получи одобрение – поне 2-3 г. Ню Делхи е готов да предложи на компаниите отстъпки, включително освобождаване от мита, разходи за научноизследователска и развойна дейност, както и безлихвени заеми.

Коментари: 0