Полша обяви план за затваряне на въглищните си мини до 2049 г.

Споразумение бе подписано между правителството и синдикатите

Полша обяви план за затваряне на въглищните си мини до 2049 г.

Снимка: Pixabay

Правителството на Полша сключи сделка със синдикатите, според която започва постепенно затваряне на въглищните мини в страната до 2049 г., съобщава Reuters.

Полша генерира по-голямата част от енергията си от въглища и е единствената държава от Европейския съюз, която не се е ангажирала да бъде неутрална по отношение на климата до 2050 г. Управляващата партия Право и справедливост (PiS) заяви, че се нуждае от повече време и пари, за да премине към по-чисти енергийни източници.

Синдикатите и правителството заявиха, че няма да има принудителни съкращения, като работниците от мините, които първоначално ще бъдат затваряни, ще имат възможност да се преместят в мини, които остават отворени, докато се пенсионират.

Подробностите за затварянето не са разкрити, но според списък, видян от Reuters, мина Pokoj в Руда Сласка, където синдикатите бяха планирали масови протести за петък следобед и които бяха отменени след сделката, ще бъде затворена през 2021 г.

Последните мини, които трябва да бъдат затворени през 2049 г., ще бъдат Chwalowice и Jankowice в град Рибник.

„Това е посоката на трансформацията на полския минен и енергиен сектор. Ние следваме политиките на ЕС “, каза Артур Собон, служител в държавното министерство на енергетиката

Коментари: 0