„Пощенска банка“ ще подкрепи разрастването на 10 компании

Българската финансова институция е основният партньор в проекта Dare to Scale на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor

„Пощенска банка“ ще подкрепи разрастването на 10 компании

Снимка: Economic.bg/ Цветан Петров

2453 ~ 3 мин. четене
Автор: Цветан Петров
10 български компании, които искат да се разраснат, ще имат тази възможност благодарение на „Пощенска банка“. Финансовата институция е основният партньор в новия проект на глобалната мрежа Endeavor, подкрепяща предприемачи от над хиляда компании в 30 страни – Dare to Scale Growth Program. Програмата има подкрепата и на българската софтуерна компания ScaleFocus и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

„Решихме да се включим в тази програма, както за да предоставим нашия опит, нашето „ноу-хау“, така и за да осигурим необходимото финансиране за избраните по проекта участници“, каза главният изпълнителен директор на „Пощенска банка“ Петя Димитрова на пресконференцията за представянето на Dare to Scale Growth Program.

Димитрова припомни, че международната група Eurobank, част от която е „Пощенска банка“, има вече натрупан опит с подобни проекти за подпомагане на малки и средни предприятия. „Видяхме над 400 компании, които участваха, като много от тях пораснаха, а някои станаха наистина големи“, припомни директорът на „Пощенска банка“ и обобщи, че институцията разполага с пълната палитра инструменти, които да направят един бизнес успешен.

Димитрова каза още, че вече протича процесът по подбор на участници в Dare to Scale Growth Program, като той ще продължи до юни. Впоследствие менторите, които ще помагат с допълнителни знания при разрастването на компаниите, ще бъдат подбрани според това от кои сфери са одобрените за участие в проекта фирми. Основните изисквания към компаниите, които подават заявления за участие, е оборотът им за 2018 г. да е минимум 100 хил. евро, да имат не повече от 150 служители и да предлагат добър продукт или услуга, които имат потенциал да се предлагат на националния или международния пазар след разрастването.

Именно разрастването е фокусът на помощта, която оказва Endeavor чрез програмата Dare to Scale Growth Program, обясни изпълнителният директор на глобалната предприемаческа мрежа Момчил Василев. „В този проект не става въпрос за стартъпи, за компании, които тепърва прохождат, а за фирми, които вече са преминали първоначалния си етап на развитие и които искат да се разраснат.“, обясни Василев.

По думите на директора на Endeavor в момента в България има парични ресурси както за стартъпите, които тепърва се утвърждават на пазара, така и за вече пораснали компании, които искат да направят стъпка към по-голямо пазарно присъствие. Малко са обаче проектите за фирми, които са в средата, които искат да се разраснат, а не могат сами, и именно тук Endeavor вижда своята роля. „Имаше дупка, когато компаниите искаха да се разраснат, и ние искаме да запълним тази дупка“, обясни Василев.

Основателят на ScaleFocus Виктор Билянски припомни, че преди 7 години компанията му е започнала дейност без външни служители и със собствени спестявания, докато днес тя има над 800 кадри и присъства в редица страни по света. Именно затова фирмата осъзнава колко е важно в някакъв етап от развитието на компаниите някой да им подаде ръка и да им помогне. „Винаги, когато се появяват още компании, подпомагащи разрастването на други фирми, това се отразява много добре на бизнес средата. Бих се радвал освен технологични и софтуерни компании да има много успешни фирми от други сфери“, коментира той.

В проекта Dare to Scale Growth Program ще бъдат включени между 5 и 10 компании, работата с които ще продължи до септември другата година. Ще бъдат избрани фирми от най-различни сфери, но Endeavor ще се постарае да има поне по две от една и съща индустрия, които да си обменят „ноу-хау“ и да завържат ценни контакти за в бъдеще. По програмата на компаниите участници ще бъде помогнато както чрез осигуряване на финансов капитал, така и чрез менторство. Самите ментори ще бъдат подбирани по основни критерии дали имат желание да споделят своя бизнес опит и дали могат да го направят по един приятелски начин. Компаниите, могат да подават своите кандидатури за участие в проекта чрез специално създаден онлайн формуляр.
Коментари: 0