Поскъпването на храните по света продължава

Прекъснатите доставки заради пандемията може да доведат до намаляване на реколтата догодина

Поскъпването на храните по света продължава

Снимка: Unsplash

Цените на храните в световен мащаб не спират да се повишават по време на кризата. Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) към ООН отчита поскъпване в световен мащаб за трети пореден месец през август, достигайки най-високите си нива от февруари.

Индексът на цените на храните на ФАО проследява международните цени на най-често търгуваните хранителни стоки. Продължаващото поскъпване на продуктите през последните месеци се дължи на увеличеното търсене и по-слабия долар, посочват от организацията, цитирани от CNBC.

В сряда китайското статистическо бюро заяви, че цените на хранителните продукти в страната са се повишили с 11.2% през август в сравнение със същия период на миналата година. Това се случва на фона на вече значително завишени цени на свинското месо в страната заради избухването на Африканската чума по свинете, което доведе до унищожаване на голяма част от стопанствата и превръщането на тази стока в дефицитна. През август цените на свинското месо нараснаха с 52.6% в сравнение с август 2019 г.

Повишение е отчетено и при цената на яйцата и зеленчуците съответно с 11.3 и 6.4% на годишна база заради увеличаващото се търсене и намаляващите запаси.

Експерти заявиха, че макар да няма остър недостиг на храна, фермите са били разтърсени, тъй като пандемията на коронавируса е нарушила веригите за доставка и е ограничила движението.

С разрастването на коронавирусната криза прекъсванията във вътрешните вериги за доставки на храни, както и други сътресения, засягащи производството на храни създават силно напрежение и заплашват сигурността по отношение на доставките в много страни", заявиха от Световната банка.

Въпреки че цените на храните в глобален мащаб обикновено са стабилни, в много държави те са засегнати от различни нива на инфлация заради мерките, които бяха предприети с цел ограничаване на разпространението на коронавируса.

През юли проучване на агробизнеса Olam установи, че повече от половината от 2400 дребни фермери, отглеждащи какао, кафе, сусам, памук и други култури в Африка и Индонезия изпитват недостиг на основни храни и хранене поради наложените ограничения, повишените цени, както и недостатъчните запаси.

Производителите на храни също са изправени пред сериозни загуби, тъй като моделите на потребление се промениха заради кризата, а доставките на места бяха прекъснати. Въпреки че несигурността в сектора като цяло не се дължи на недостиг на храна, прекъсванията в доставките на селскостопански суровини като торове, семена или недостиг на работна ръка могат да намалят реколтата през следващия сезон", казват още от Световната банка.

Коментари: 0