Повече от 450 хил. българи ще пътуват за почивните дни

Туристическият сезон продължава и през октомври, развиват се нови форми на туризъм

Повече от 450 хил. българи ще пътуват за почивните дни

Повече от 450 хил. ще са пътуванията във и извън България за поредицата от почивни дни около 22 септември. Това обяви пред Радио "Фокус" председателят на Института за анализ и оценки в туризма Румен Драганов.

Около 90 хил. българи ще пътуват зад граница, а туристическият сезон ще е по-дълъг от очакваното. „Морските хотели работят много интензивно. Много малка част от тях започнаха да затварят и това са основно тези в по-отдалечените райони. Туристическият сезон ще продължи там и през есента, някъде до 18 октомври. Цените са  значително намалени с около 20%.“, посочи експертът.

Няма да липсват и чужди туристи. „Есенният туристически сезон се оказва много динамичен. 1,2 млн. са приблизително чужденците, които ще посетят страната ни в този период. Една голяма част от тях идват вече с цел балнео, спа и културен туризъм“, отбеляза той.

Драганов добави, че се увеличават пътуванията към селските райони. По думите му се развиват кулинарният, фестивалният туризъм и екстремният туризъм.

Тази година България е №1 в предпочитанията на българите за почивка през настоящия летен сезон. В България са почивали 5 млн. българи – страшно силен сезон, в Гърция са почивали 600 хил. българи.

В периода 22-25 септември в България ще почиват 360 хил. българи, а в Гърция – 50 хил., прогнозира експертът. Очаква се да бъдат похарчени 44,1 млн. лв.

Коментари: 0