Пожар горя в Царските конюшни

Няма пострадали, причините се изясняват

Пожар горя в Царските конюшни

Снимка: Facebook

Пожар избухна днес рано сутринта в „Царските конюшни” на столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски”. Огънят е обхванал около 2000 кв. м покривна конструкция и към  6.30 час е напълно погасен, няма пострадали. На мястото на инцидента е направен оглед и причините са в процес на изясняване, съобщават от МВР. Комплексът е бил използван за конюшни по времето на цар Фердинанд. Там в момента се помещава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия.

По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, общината ще задължи собственика на сградата на Царските конюшни да я възстанови в автентичния ѝ вид. 

От неправителствената организация "Спаси София" поискаха оставката на министъра на културата Боил Банов с мотив, че не може да опази културното ни наследство. "Вие доказахте, че сте неспособен да опазвате културното и архитектурно наследство на България, а с това не изпълнявате една от основните ви задачи. През месец февруари заявихте, че процедурата за вписването на Царските конюшни като паметник на културата с национално значение е към края си. Пет месеца ли не успяхте да я завършите?", пишат от организацията във Facebook страницата си. 

Припомняме, че казусът с Царските конюшни започва още през 2016 г., когато държавата най-накрая успява да продаде имота в в центъра на София. Купувач е бивши управител на КТБ Янко Иванов, който ги купува за минимална сума от 658 870 лв.

Договорът за имота на бул. „Дондуков” и бул. „Васил Левски” минава през няколко процедури, започнали още при правителството на НДСВ и финализирани от тогавашния областен управител на София Веселин Пенев, който е от квотата на Реформаторския блок.

Дни по-късно Пенев подава оставка след разговор с премиера Бойко Борисов.

И до днес подсъдими по казуса с продажбата на апетитния терен в столицата са двама души – бившият областен управител на София Веселин Пенев и Юлия Димитрова – Цекова, лицензиран оценител.

На двамата са повдигнати две обвинения. Едното е за сключена неизгодна сделка, с която е нанесена щета за над 10 млн. лева, формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на която също са настъпили вредни последици и за областната администрация, и за българската държава.

Коментари: 0