Правителството е съгласно китайци да строят ключови проекти в България

„Потенциалните инвеститори“ имат интерес към три магистрали и тунела под Шипка

Правителството е съгласно китайци да строят ключови проекти в България
2006 ~ 2 мин. четене
Министерският съвет одобри рамковото споразумение между регионалното министерство и „потенциални китайски инвеститори“. На база на него ще се водят преговори с компании от Китай, които има интерес към инвестиции в пътни инфраструктурни обекти на територията на България.

Засега не се споменава кои са „потенциалните китайски инвеститори“, но те явно имат интерес да вложат средства в строителството на автомагистралите „Велико-Търново-Русе“, „Видин-Ботевград“, АМ „Черно море“, както и към тунела под Шипка. Този интерес е заявен с официални писма за намерения или проекти на рамкови споразумения, се казва към мотивите на днешното решение.

Подписването на споразумението ще спомогне за засилване на икономическите връзки между България и Китай и привличането на инвестиции, насочени към развитието и модернизацията на пътната инфраструктура. Очаква се да бъдат създадени работещи механизми за изпълнение на пътни проекти, които са без осигурен национален ресурс, пише още там.

Предпоставка за активизиране на отношенията с Китай е Инициативата, стартирана от нейното правителство, за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа. Наблюдава се засилен интерес от китайски строителни компании за участието им чрез публично-частно партньорство или концесия в изграждането на големи пътни инфраструктурни проекти в България, като са отправени официални писма за намерения или проекти на рамкови споразумения.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще окаже необходимото съдействие на този процес, предоставяйки информация за законодателната рамка, предстоящото въвеждане на тол система, както и информация за всеки един проект, представляващ интерес за потенциалния инвеститор - проектна готовност, индикативна стойност, технически характеристики, трафик, товаро-поток, анализ на разходите и ползите, разчети за възвръщаемост на инвестицията, за онези проекти, за които са изготвени и др.
Подкрепи Economic.bg