Цялото правителство в защита на транспортния бранш срещу ЕК

Превозвачите ще протестират на 16 и 17 май, когато в София ще се провежда среща от високо равнище между ЕС и страните от Западни Балкани

Цялото правителство в защита на транспортния бранш срещу ЕК
888 ~ 1 мин. четене
Правителството застава зад исканията на транспортния бранш срещу готвените промени на Европейската комисия, които предстои да бъдат гласувани от евродепутатите. Това стана ясно от спешна среща между премиера Бойко Борисов, транспортния министър Ивайло Московски и представители на сектора в Министерски съвет. 

Московски акцентира, че кабинетът застава зад пакета за мобилност, чийто радетел е френският президент Еманюел Макрон, но и че ще бъдат защитени интересите на българските превозвачи. По негови думи едно от нещата, с които България не е съгласна, е връщането на шофьорите в страната след 3 седмици пътувания – по този начин се нарушават човешки права, смята министърът. Той обяви, че е изненадан от заложените промени и е абсурдно да се либерализира пътническият транспорт и да се заложат рестрикции за транспорта на стоки.

Премиерът Борисов ще се срещне с Еманюел Макрон и с Ангела Маркел, за да представи позицията на бранша у нас, относно готвените промени. Освен това еврокомисарят по транспорта Виолета Булц е поканена, за да обсъди с представители на сектора същата тема.

Според председателя на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев промените ще бъдат в ущърб на българските, полските, румънските и унгарските камиони. Рестрикциите ще намалят оборота и ще има нови разходи за прибиране на шофьорите, категорични са от бранша. 

През изминалата седмица транспортният министър Ивайло Московски заяви, че ще излезе заедно с българските превозвачи на генерална стачка, която се готви за 16 май. Точно тогава е и срещата на високо равнище между европейските лидери и тези на страните от Западните Балкани. 
Коментари: 0