Преместването на стрелките с един час може да доведе до инсулт

Смяната на времето крие сериозни рискове за здравето

Преместването на стрелките с един час може да доведе до инсулт

Резултатите от финландско проучване показват, че смяната на времето с един час напред или назад нанася сериозни вреди на човешкото здраве. Преминаването към лятно или зимно часово време е свързано с по-дълги дни и по-организирани сутрини. Според изследването обаче, преместването на часовниковите стрелки може да е свързано с повишен риск от един от най-разпространените видове инсулт.

Резултатите от предварително проучване на болнични приеми във Финландия за 10-годишен период отчитат увеличаване на броя на случаите на исхемичен инсулт след преминаването към лятно часово време. По данни на Американската кардиологична асоциация той съставлява 87 % от всички случаи на мозъчен удар.

Окончателните резултати от проучването на учените от университета на Турку ще бъдат представени през април. По първоначални данни броят на исхемичните инсулти нараства с 8% в двата дни след преминаването към лятно часово време, пише Нова телевизия.

За болните от рак и хората над 65 години рискът от инсулт е съответно с около 25 % по-висок след преминаване към лятно часово време, отколкото през останалото време. Смъртността от инсулт обаче не се е увеличила.

Коментари: 0