Пробив в преговорите между Лондон и Брюксел

Относно статута на Северна Ирландия

Пробив в преговорите между Лондон и Брюксел

Снимка: БТА

Обединеното кралство и Европейският съюз са постигнали принципно споразумение относно граничните проверки след Brexit и правилата за търговия за Северна Ирландия, предава BBC.

Търговско споразумение по Брекзит

Двете страни са си стиснали ръцете относно Споразумението за оттегляне, по-специално Протокола за Република Ирландия и Северна Ирландия – а именно, че след изтичането на преходния период единствената сухопътна граница с ЕС ще остане тази между двете Ирландии ще остане 

Това означава, че статутът на Северна Ирландия е изяснен и ще продължи да се спазва и след края на преходния период – от 1-ви януари 2021 г. и независимо от това дали ще бъде постигната окончателна търговска сделка. 

Решени са и проблемите с входните точки за животни, растения, декларации за износ и охладена храна. Както и присъствието на ЕС в Северна Ирландия, и земеделските изключения.

Окончателните подробности ще бъдат напълно изяснени през идните дни.

В резултат на пробива Лондон се съгласи да премахне няколко клаузи в Закона за вътрешния пазар на Великобритания, който заплашваше да отмени ключови детайли от сделката за напускане на ЕС. Кралството ще преосмисли и законопроекта за данъчното облагане.

Коментари: 0