Прокуратурата проверява \"съмнителни\" екопроекти

ВАП е отправила предложения за одит на дейности по 3 проекта

Прокуратурата проверява \

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на „съмнителни“ екопроекти, за които в медиите излезе публикация за неправомерно управление и разходване на средства от ЕК.

Припомняме, че Economic.bg писа за огромно разхищение на европейски средства, извършено през последните години от зелените организации у нас, под фалшив претекст за опазване на околната среда. В центъра на поръчките стои Тома Белев, чиито близки са прибрали огромни суми по различни проекти.

В официално съобщение до държавното обвинение е посочена статия във вестник „Труд“, озаглавена „Половин милион взели „еколозите“ за 60 лалугера. Изданието посочва още за взети половин милион лева за развъждане на вредители, още 1 милион лева, взети за мътене яйца на костенурки, както и безмислен проект на екоминистерството, чиито основен резултат е откритието, че ски и туристически зони, както и лифтовете, са основните заплахи за разпространение на глухара и трябвало да бъдат забранени.

Разпоредената от главния прокурор проверка по трите проекта на МОСВ е извършена от Върховна административна прокуратура (ВАП), като е изискана цялата документация, уточняват от пресцентъра на Сотир Цацаров.

След приключването им и след направен анализ на фактите, изложени в статиите и документите, изискани от МОСВ, са потвърдени съмненията в законосъобразността при управление и разходване на представените средства от ЕС.

В резултат ВАП е отправила три предложения до Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“ да извършат одит на тези дейности по трите проекта. 

Коментари: 0