Прокуратурата разследва \"Пирогов\" и още 6 болници за безстопанственост

Всички лечебни заведения са на ръба на фалита

Прокуратурата разследва \

Снимка: Wikipedia

832 ~ 2 мин. четене
Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за безстопанственост за болница „Пирогов”. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с извършена проверка за финансовото състояние на болничните заведения, съобщи БГНЕС. 

Образувани са и 6 други досъдебни производства за безстопанственост в болници. Те са за лечебните заведения МБАЛ- Попово, МБАЛ-Бургас, МБАЛ-Благоевград, МБАЛ-Русе, „Д-р Черкезов” във Велико Търново и МБАЛ „Атанас Дафовски” в Кърджали

По всички тези досъдебни производства главният прокурор с постановление от днес е разпоредил разследването да се ръководи от СГП. Днес тези производства се предават на СГП, която ще ръководи разследването, добави Арнаудова. 

През октомври 2017 г. след протести на лекари и сестри във врачанската болница, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на всички лечебни заведения, в които участието на държавата или общината е повече от 50%, припомни Арнаудова. 

За фалита на Врачанската болница се водят три досъдебни производства – за длъжностно присвояване от трима лекари, за безстопанственост и СГП повдигна обвинения по отношение на двама директори на болницата за безстопанственост и неизгодна сделка. По този случай има повдигнато обвинение и на зам.-министър на здравеопазването, каза още Арнаудова. 

Всички 7 болници, по които са образувани досъдебните производства, са на ръба на фалита, подчерта още говорителят на главния прокурор. 

Арнаудова отбеляза, че в продължение на проверките, които били осъществявани, и докладите, които междинно са получавани от МЗ, са били събрани данни и за действия с „аналогични последици, а именно ощетяване на болничното заведение в Ловеч“. 

Тя припомни, че както вчера е била предоставена частична информация, там от окръжната прокуратура на 12 март започнали досъдебно производство за престъпление по служба. „И в рамките на вчерашния ден бяха извършени множество процесуално-следствени действия, част от които са и действия по претърсване и изземване в служебния кабинет на директора на РЗОК Ловеч“, обясни тя. 

Говорителят на главния прокурор уточни и че в Ловеч се води и още едно досъдебно производство за безстопанственост. „Щетата за ловешката болница по данни от доклада на АДФИ е 20 596 364 лв.“, съобщи Арнаудова. 

Следобед ще бъде повдигнато обвинение за престъпление по служба на задържания за 24 часа вчера директор на Районната здравноосигурителна каса в Ловеч д-р Антонио Маринов. Той все още е задържан за този срок, наблюдаващият прокурор ще реши каква ще е мярката му за неотклонение отново следобед. 

Досъдебното производство започнало по сигнал на ДАНС, която извършила предварителна проверка и са предоставили данни, оценени от обвинението като достатъчни за извършено престъпление по служба. 

„Установено е, че на 18 септември 2017 г. в нарушение на няколко законови разпоредби, директорът на РЗОК Ловеч е сключил договор с частно болнично заведение и въз основа на тези незаконосъобразни договори, които са били сключени РЗОК Ловеч за 3 месеца дейност по медицински услуги, е била ощетена с близо 1 млн. лв.“, каза Арнаудова. 

Освен двете разследвания за Ловеч, продължават действията на прокурорите и за останалите болнични заведения. Окончателният доклад за всички здравни заведения на територията на страната очакват от МЗ до края на март.
Подкрепи Economic.bg