Правителството обеща да не дава преференции на нови електроцентрали

Това е било обявено днес, по време на третате среща по проблемите на енергетиката при премиера Бойко Борисов

Правителството обеща да не дава преференции на нови електроцентрали
Управляващите са поели ангажимент пред бизнеса да въведат такива законодателни промени, които да не позволят блокиране на либерализацията на пазара, появата на нов тип производители на енергия с „преференциални цени“ и участието им в регулирания пазар с такива „преференциални цени“. Това съобщи Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) след проведената днес проведе трета среща по проблемите на енергетиката при министър-председателя Бойко Борисов.

В срещата са участвали председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (АИКБ), Димитър Бранков (БСК), Цветан Симеонов (БТПП) и Кирил Домусчиев (КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.

На срещата управляващите са заявили, че няма да се увеличава средномесечната стойност на студения резерв, който сега е 500 мегаватчаса. Преди няколко дни работодателите излязоха с предупреждение, че властта готви поредната „далавера“ в енергетиката. Тяхната теория бе, че се подготвя включването на нови големи мощности в мрежата, с което ще се натоварят финансово крайните потребители – и домакинствата, и бизнеса.

Участниците в срещата са постигнали съгласие, че трябва да се предприемат енергични мерки за прекратяване на договорите с т.нар. Американските централи – ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, във връзка със съществуването на неправомерна държавна помощ. В хода на разговора е било констатирано, че са налице всички предпоставки това да се случи в рамките на няколко седмици.
Коментари: 0