Забраната за придобиване на Qualcomm тласка Broadcom към малките играчи

Сделката бе блокирана от Доналд Тръмп заради съмнения, че ще застраши националната сигурност на САЩ

Забраната за придобиване на Qualcomm тласка Broadcom към малките играчи

Снимка: Pixabay

След провала на мегасделката за Qualcomm и неуспешните опити на Broadcom да я придобие по враждебен път, сега сингапурската компания обяви, че ще насочи усилията си към поглъщането на по-малки производители на чипове. Новината бе съобщена в четвъртък от Reuters. 

Тя идва след като Broadcom официално оттегли рекордната си оферта към Qualcomm ден по-рано. Това пък се случи вследствие на решението на президента Доналд Тръмп да блокира опитите за сделка с мотива, че такава ще застраши националната сигурност на САЩ. 

В последното изявление на Broadcom се споменава и за предстоящ спад в търсенето на смартфон чипове от Северна Америка и увеличение от Южна Корея. Анализаторите разпознават зад тези думи сянката на Apple и Samsung. Първият клиент през миналата година донесъл около една пета от приходите на Broadcom, а вторият наскоро обяви, че увеличава производството на най-новия си смартфон Galaxy S9. 

„Qualcomm очевидно беше уникална и много голяма възможност за придобиване“, казва финансовият директор на Broadcom Том Крауз по време на конферентен разговор с инвеститори. Амбициите на компанията се провалиха, но ръководството все още планира преместване на основната си централа в САЩ, като вероятно ще насочи усилията си към по-малки цели. 

Акциите на Broadcom се понижиха с 1.2% до 264.50 долара в четвъртък. 

Според анализаторът Кинай Чан от Summit Insight Group, ако компанията успее да извърши две-три средноголеми придобивания, това ще повиши акциите ѝ отново. Именно такива сделки, според него, ще стимулират печалбите. 

Wi-Fi чиповете на Broadcom са вградени както в iPhone, така и в много Android устройства. Силното желание за придобиването на Qualcomm бе свързано с амбицията на компанията да се сдобие с лентовите чипове на Qualcomm и лицензите ѝ, които ще са много полезни в предстоящото въвеждане на 5G технологията. 
Коментари: 0