Промяната на инфлацията в САЩ повлия върху фондовите пазари

Европейските борси също приключиха деня с повишения

Промяната на инфлацията в САЩ повлия върху фондовите пазари

Снимка: Pixabay

544 ~ 3 мин. четене
Американските фондови пазари записаха пореден ден на повишения, главно подкрепени от публикуваните месечни данни за промяната на нивото на инфлация в страната. Преди отварянето на щатската търговска сесия, министерството на труда съобщи, че индексът на потребителските цени е нараснал с 0.2% през април, спрямо очакванията на икономистите за ръст от 0.3%. По-слабото от очакваното повишение на инфлацията успокои опасенията на инвеститорите за затягане на паричната политика на Федералния резерв с по-бърз темп от очаквания на пазара. В резултат индексът на сините чипове Dow Jones напредна с близо 200 пункта, записвайки шеста поредна сесия на зелена територия. Exxon Mobil и United Health бяха най-силно представилите се компании в състава на индекса. S&P500 и NASDAQ успяха да напреднат със съответно 0.94% и 0.89%, като с добро представяне се отчетоха технологичните гиганти Apple, Facebook, Amazon и Alphabet. 

Европейските борси също приключиха деня с повишения, като фокусът на инвеститорите падна върху решението на Централната банка на Англия да запази основния лихвен процент в страната непроменен от текущите 0.5%. Основен фактор за решението на банката се оказа забавянето на икономическия растеж на Великобритания за първото тримесечие на годината. Решението оказа негативно влияние върху британската валута и паундът удари 4-месечното си дъно от 1.3457 спрямо щатския долар. От основните европейски индекси най-добре се представи немският DAX с ръст от 0.62%, следван от FTSE, който добави половин процент към стойността си. На пазарите за суровини щатският петрол успя да задържи печалбите си от предходния ден и финишира на цена от $71.42 за барел. Несигурността около последиците от решението на САЩ да напусне ядреното споразумение с Иран оказа положителен ефект върху цената на златото. Ценният метал поскъпна с 0.65% и достигна цена от $1321 за тройунция. 

Акценти днес - Финансови отчети – Thomson Reuters Corp. 

В часовете преди отварянето на щатската търговска сесия канадският медиен гигант ще публикува своите финансови резултати за първото тримесечие на годината. Според предварителните очаквания компанията трябва да отчете $0.58 печалба на акция, спрямо $0.63 за същия период през 2017 година. 

Tesco Plc. - Седмична

Популярната британска верига магазини за стоки на дребно започва второто тримесечие на годината с много силно представяне, което спомага акцията на компанията да реализира пробив на възходящия трендови канал на движение от началото на 2016. Предстои тест на психологическата граница от $250, като неин пробив вероятно ще продължи бичия тренд. Неуспешен такъв е възможно да понижи цената до границите на канала.

USD/CHF – Дневна

От средата на месец февруари щатският долар бележи изключително силно представяне спрямо швейцарския франк. Валутната двойка премина ниво на паритет, но достигна връх от края на октомври 2017, на което ниво е възможно да срещне съпротива. Осцилаторът стохастик показва значителен период в зона на прекупен пазар, движейки се хоризонтално, което ни кара да смятаме, че щатският долар губи част от инерцията си. Понижение под цена от 1.00 може да бъде използвана като сигнал за вход в къса позиция, която ще ни предостави отлично съотношение на риск-печалба. 

Oil UK – Седмична

Европейският сорт петрол се намира в момент на силен възход, част от втората вълна на двугодишния си цикъл на поскъпване. Както можем да видим на седмична графика, Брентът успява да пробие горната тренд линия на канала на движение, устремявайки се към границата от $80 за барел. Може да се очаква пробивът да бъде тестван, а при среща на силна подкрепа, покупка на суровината ще бъде добра инвестиция в средносрочен план. 

NASDAQ – Дневна

След силно представяне от началото на седмицата, технологичният щатски индекс успява да постигне нов локален максимум, с което затвърждава оформянето на възходящ трендови канал. NASDAQ вече се намира в близост до ниво от 7500 пункта, където може да се очаква да срещне съпротива. Неуспешен пробив в комбинация с низходящо пресичане на индикатора стохастик ще бъде прието като добър сигнал за влизане в краткосрочна къса позиция с цел тест на ниво 7250 пункта.  на Innovate UK
Коментари: 0