Протести на медици у нас в Световния ден на здравето

По повод празника в парка „Заимов“ в София ще се проведе безплатна скринингова акция за наличие на сърдечносъдови рискови фактори

Протести на медици у нас в Световния ден на здравето
400 ~ 2 мин. четене
Днес светът отбелязва Световния ден на здравето, а датата е избрана още с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. По повод на празника ще се организират редица мероприятия, сред които безплатна скринингова акция за наличие на сърдечносъдови рискови фактори в парка „Заимов“ в София.

Празникът обаче идва и с третия поред протест на медиците в Сливен. Информацията за него бе разпространена в социалните мрежи. Сред исканията на протестиращите са адекватно заплащане и достойни условия на труд. Протестът е насрочен за 11 часа и ще се проведе пред главния вход на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

Днес изтича едномесечното предизвестие за напускане на работа на лекарите в общинската Очна болница във Варна, информира БНР. Причината за решението им е лошото материално състояние на болницата и условията за работа в нея. В петък управителят на лечебното заведение д-р Руслан Тошев съобщи, че е подал оставка, за да тушира създалото се напрежение.

"За съжаление все по-често сме свидетели на липсата на уважение и респект към вас и работата ви. Сигурен съм, че подобрявайки условията на труд, ние ще спомогнем и за възраждането престижа на вашите професии и общественото им признание. Направихме много в тази посока, но признавам, че има още какво да се желае, за да бъдете удовлетворени от избора си на професия и да мотивирате младите хора да следват примера ви. Образованието по медицина в България е на високо ниво, медицинските ни университети са предпочитани и от чуждестранни студенти. За да обърнем процеса, така че нашите специалисти да остават тук и да не търсят реализация в чужбина, е необходимо да си съдействаме", се казва в обръщение на здравния министър Кирил Ананиев по повод Международния ден на здравето.
Коментари: 0