Протестиращи срещу крайната десница в Германия предизвикаха безредици

Има ранени полицаи и запалени автомобили

Протестиращи срещу крайната десница в Германия предизвикаха безредици

Снимка: БНР

900 ~ 2 мин. четене
Двама полицаи бяха ранени, а полицейска кола беше запалена по време на протести в германския град Кьолн. Причина за недоволството е провеждащия се конгрес на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

Говорител на полицията в Кьолн заяви, че ситуацията в града е "много динамична" и дори "враждебна" в някой райони.

ДПА предаде, че членове на партията са влизали в конгресния център с полицейска закрила, тъй като демонстрантите не са ги допускали до входа.

В Кьолн са мобилизирани около 4000 полицаи, чиято задача е да предотвратят прояви на насилие. Очакват се около 50 000 участници в шествията. Ето какво споделиха протестиращи:

Тук сме, за да дадем знак за солидарност и човечност. На първо място това е протест "за" нещо, а не "против" нещо.

Никога повече. Става дума за това, което политикът от "Алтернатива за Германия" Бьорн Хьоке повтаря и наподобява крайнодесния режим. Никога няма да позволим това, което е ставало преди, да се случи отново и някой като Хьоке да вземе властта.

Наблюдатели предричат, че "Алтернатива за Германия" ще бъде представена за първи път в Бундестага с резултат от около 10% на вота на 24-ти септември.

Самият конгрес започна с тежко поражение на председателя на „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри, която настоя партията да смени стратегията си на „фундаментална опозиция“ с политика на  сътрудничество с другите партии:

Като председател съм убедена, че преди изборите за Бундестаг трябва да покажем на избирателите как „Алтернатива за Германия“ може да стане реалистична опция за управлението на страната в годините до 2021 г.

Делегатите на конгреса обаче отказаха да разискват предложенията на своя председател и приветстваха нейния заместник, Йорг Мойтен, който говори срещу имиграционната политика на федералното правителство.

Според последните допитвания популярността на „Алтернатива за Германия“ е спаднала от 15 на 7%.
Подкрепи Economic.bg