Путин сравни ситуацията в света с 30-те години на XX век

Според него съществуващите икономически модели сега преминават през криза

Путин сравни ситуацията в света с 30-те години на XX век

Снимка: БТА

Настоящата ситуация в света може да се сравни с 30-те години на XX век, каза руският президент Владимир Путин по време на изказването си пред Световния икономически форум, който тази година се провежда онлайн. Според него паралелите предполагат мащаба на предизвикателствата и потенциалните заплахи от тогава.

„Разбира се, в историята няма преки паралели, но някои експерти - и аз уважавам тяхното мнение - свързват настоящата ситуация с 30-те години на миналия век. Можете да се съгласите с тази ситуация, можете да не се съгласите, но в много отношения - от гледна точка на мащаба и сложния системен характер на предизвикателствата, потенциалните заплахи - все пак се предполага една аналогия“, каза Путин.

Според него съществуващите икономически модели сега преминават през криза, социалното разслоение се увеличава - както в отделните страни, така и в целия свят. Това причинява "рязка поляризация на обществените възгледи", води до нарастване на популизма, радикализма и други крайности.

„Всичко това неизбежно засяга естеството на международните отношения, не добавя стабилност и предсказуемост към тях. Налице е отслабване на международните институции, регионалните конфликти се умножават и глобалната система за сигурност също се влошава“, каза Владимир Путин.

Коментари: 0