Работни визи за българите на Острова след Brexit

Само квалифицираните кадри ще останат във Великобритания

Работни визи за българите на Острова след Brexit

Brexit ще ограничи свободния достъп до пазара на труда на Острова. След напускането на ЕС Великобритания ще приема само квалифицирани работници. Това сочи анализ на Министерството на финансите, свързан с потенциалните ефекти от Brexit за българската икономика.

Предвижда се свободен достъп само за квалифицираната работна сила, пише в документа. В МФ се опасяват, че може да се наложи българите да си вадят разрешителни за престой и за работа.

Един от основните въпроси е дали българите, живеещи на Острова, ще намалят изпращаните пари за роднините си у нас.

100-120 млн. лева годишно е сумата, която те превеждат в България по данни на БНБ за 2013-2015 г.

Промяната на тези потоци ще зависи от това доколко работещите в Обединеното кралство българи ще успеят да запазят работните си места. Това пише в анализ на зам.-министър Карина Караиванова от МФ, цитиранa от в. 168 „часа“. По нейно мнение няма да има съществено намаление на внасяните у нас пари за семействата на емигрантите.

В министерството не очакват обратен поток към пазара на труда в България, защото повечето хора, заминали на работа на Острова, не са настроени да се върнат и ще потърсят всякакви други възможности за намиране на работа в останалите страни от ЕС. Само ако не успеят, ще си дойдат у нас.

В Обединеното кралство живеят общо около 74 хил. българи, сочат официалните данни.

„При хипотеза за връщане на всички имигранти от Великобритания ефектът върху работната сила би следвало да бъде положителен, макар че няма данни каква част от тях са в трудоспособна възраст“, пише още в анализа.

Друго притеснение на МФ е, че излизането на Великобритания от ЕС ще повлияе върху вноската, която България плаща за членство.

Изчислили са, че ако кралството остане в съюза, ще отделим 986 млн. лева, а ако излезе – 1,051 млрд. лева през 2017 г.

Тоест разликата е 65 млн. лева. За 2018 г. е със 68 млн. лв. повече, а за 2019 г. –72 млн. лв. повече. Общо за периода от 2017 до 2019 г. ще трябва да увеличим вноската си с 205 млн. лева.

Всичко това обаче зависи и от размера на общия бюджет на ЕС, който трябваше да бъде представен на 30 юни 2016 г., както и от споразумението с напускащата страна, което предстои да бъде сключи.

Коментари: 0