Работодатели планират ръст на заплатите тази година

Той ще е в рамките на 4-5%

Работодатели планират ръст на заплатите тази година
148 ~ 1 мин. четене
Работодателите у нас очакват минимален ръст на заплатите в размер на 4-5% през тази година, както и запазване на заетостта. Това показват данни на проучване сред членове на Асоциация на индустриалния капитал, съобщава BTV. Около 40% от анкетираните са обявили, че ще увеличат минимално заплатите. 

84 на сто от фирмите не планират да наемат нови хора през 2016 г., а 5,5% от участващите в проучването са обявили, че ще правят съкращения. Ето защо ръстът в заетостта ще е минимален. Анкетата показва още, че работодателите са по-скоро умерени оптимисти, но сред тях преобладава несигурността. 

Бизнесът остава против увеличаването на минималната работна заплата на 420 лв., като 43,6% от анкетираните заявяват, че то ще доведе до свиване на заетостта, а 39,6% очакват увеличаване на сивия сектор. 15% пък са на противоположна позиция и смятат, че ръстът в минималните доходи ще повлече и останалите заплати. 

Работодатели предупреждават, че в градове като Враца минималната заплата вече се доближава твърде много до средната, а това може да коства работните места на по-ниско квалифицираните служители. 

Прогнозите за икономическия ръст у нас са умерено оптимистични. Министерство на финансите залага 2,1% ръст, а ЕК - 1,5%.
Подкрепи Economic.bg