Радев върна промените в Изборния кодекс

Президентът призова БСП да се върне в парламента

Радев върна промените в Изборния кодекс
Президентът Румен Радев върна за прегласуване в парламента поправките в Изборния кодекс, с които бяха приети нови условия за гласуване с преференции, които, според опозицията, напълно обезсмислят преференциите. Мотивът на президента е, че тези поправки отслабват механизмите за осигуряване на честни избори.

Текстовете също предвиждаха Централната избирателна комисия да остане в настоящия си състав.

По-късно обаче мнозинството от ГЕРБ, под обществен натиск и след намеса на премиера Бойко Борисов, реши да остави сегашните условия за гласуване с преференции, както и да избере ново ръководство на ЦИК.

Несъгласни с решенията на ГЕРБ, от БСП обявиха бойкот и напуснаха пленарните заседания на парламента, като така беше трудно да се осигури кворум.

Междувременно ГЕРБ внесе поправки на поправките, но те все още не са разгледани, тъй като се очакваше президентът да наложи вето над приетите промени. Задействана беше единствено процедурата по избор на нова избирателна комисия.

В специалното си изявление днес Румен Радев обяви, че връща закона за прегласуване и призова депутатите от БСП да се върнат в пленарна зала и да участват в гласуването на изборните промени.

"Разразилите се спорове около преференциите в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс потулиха други важни промени в закона, които ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес. Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности, а и привилегироват партийната воля над тази на избирателите", заяви Радев и допълни:

"Промените не въвеждат критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Категорично неприемливо е актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право – изборното право, остава без съдебна защита при нарушение.

Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателните комисии ерозира политическия плурализъм, без който няма честни избори".

"Законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините. Тези действия показват отсъствието на воля за прозрачен и честен изборен процес. Особено тревожен е опитът на мнозинството да коригира собствените си грешки, заобикаляйки установения в Конституцията ред. През миналата седмица едни и същи депутати с еднакво усърдие защитаваха две противоположни решения в рамките само на няколко дни. Подобно поведение руши вярата на българите в парламентаризма и издава опасно изкушение политическата целесъобразност да се реализира без оглед на Конституцията и законите. Хубаво е, че здравият разум възпря този опит, преди да се е реализирал".

"Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко, постигнато през последните три трудни десетилетия".
Коментари: 0