Разбиха банда, правила фалшиви монети по 2 паунда (видео)

Задържани са 34 000 монети с изключително високо качество

Разбиха банда, правила фалшиви монети по 2 паунда (видео)

Снимка: МВР

ГДБОП разби престъпна група, занимавала се с производството на фалшиви монети от по 2 британски паунда, съобщиха от МВР.

Специализирана операция е проведена на 13 май на територията на София и Пловдивска област, съвместно със службите на Великобритания. 

По време на разследването по информация, постъпила в ГДБОП, било установено, че групата е действала от есента на 2017 г. В резултат на предприетите професионални действия служителите на ГДБОП са задържали трима участници в групата в момент на сключване на сделка за закупуване на голямо количество монети.

В хода на операцията, на територията на Пловдив, били проверени три адреса и три моторни превозни средства, както и един адрес в София. На един от адресите в Пловдив служителите открили цеха за производството на монетите. Той бил позициониран в имот със стопански постройки. Оттам са иззети различни видове преси за изсичане и производство на заготовки и матрици за тях . Иззети са още мостри на фалшификати, мобилни телефони, таблет и чуждестранни монети с различен номинал. Към машините е била заредена и щампа за производство на монети от 2 евро.

Това е първи случай, при който се задържат 34 000 монети с номинал 2 британски паунда с изключително високо качество и цялостното оборудване за производството им, подчерта административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Той поясни, че се работи по молба за правна помощ с цел изясняване дали такива партиди вече са реализирани във Великобритания. Цената на продажба на фалшификатите е 40% от номинала. При използване на пълния ресурс на техниката капацитетът за производство за ден може да достигне 1 500 монети.

На трима са повдигнати обвинения по чл.321 от НК във връзка с чл.243 и чл.244 от НК. На двама са наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лева, а на третия – постоянна мярка за задържане. Четвъртият член на групата е турски гражданин,който към момента на реализацията е бил в чужбина.

Ето и видео от разбития цех за производството на фалшивите монети:


Коментари: 0