Раздадоха наградите „Иновации в политиката 2017“

Бяха отличени европейски политици от 15 държави, България имаше трима финалисти

Раздадоха наградите „Иновации в политиката 2017“
Първите по рода си награди „Иновации в политиката“ бяха раздадени на изискана церемония в кметството на град Виена на 6 декември. Организаторите им, поставили си амбициозната цел да открият проекти, които променят живота на европейските граждани, отличиха европейски политици от 15 държави.           

Българските представители сред финалистите бяха трима млади политици - Илхан Кючюк, евродепутат и председател на „Младежкото ДПС“, Мариана Тодорова, бивш депутат от партия АБВ и Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив. Те се състезаваха с още 587 иновативни проекта от цяла Европа на първи етап и преминаха на финален, където се съревноваваха с едва 90 – десетте проекта, получили най-високия резултат във всяка от деветте категории - Цивилизация, Демокрация, Човешки права, Свобода, Работни места, Екология, Общност, Просперитет, Качество на живот. 

„Международните награди „Иновации в политиката“ се провеждат за първи път, а България е една от двете страни от Източна Европа, част от мащабната инициатива. Тя цели да идентифицира и отличи различните и смели практики в политическата сфера, които обединяват хората и създават устойчива среда. За мен ключовата дума тук е устойчив. Защото именно зад нея прозира желанието на един политик да промени средата трайно, да остави следа след себе си, дори да улесни работата за тези, които ще се трудят след него. 

Не веднъж и два пъти сме ставали свидетели на случаи, в които неумението на един политик да погледне отвъд своя собствен мандат е проваляло похвални инициативи, с потенциал за разгръщане и надграждане. 

Горд съм, че имахме трима български представители на финал, които доказаха точно противното – че са млади и космополитни хора с дръзки идеи и широк хоризонт на политическите си действия. Всичко това, естествено, е подплатено и с отлична реализация на проектите им – това е оценката, която получиха сред стотици други проекти, и която ги изпрати и на финал“, коментира успеха на българските представили Александър Дурчев, представител за България на Института за иновации в политиката.           

Инициативата „Иновации в политиката“ стартира през пролетта на 2017 г. наградите са общо в 9 категории: Цивилизация, Демокрация, Човешки права, Свобода, Работни места, Екология, Общност, Просперитет, Качество на живот. Победителите бяха определени от жури, съставено от 1000 европейски граждани, избрани на случаен принцип. Чрез онлайн система то избра победителите по шест критерия - иновации, създаване на мостове, изграждане на доверие, участие, устойчивост и финансова жизнеспособност.
Коментари: 0