Ретро трамвай ще е новата атракция на София

80-годишна мотриса ще е туристически информационен център в столицата

Ретро трамвай ще е новата атракция на София

Снимка: Стоян Йотов

Siemens България представи ретро трамвай "MAN - Siemens", който ще радва посетителите на столицата от пролетта на 2016 г. Трамваят е реставриран изцяло с финансовата подкрепа на компанията. Днес той бе представен от кмета на София Йорданка Фандъкова на площад „Възраждане“. Новият ретро трамвай ще бъде петият туристически информационен център в столицата. Всеки гост на столицата ще може да разгледа транспортната реликва и да научи повече за културните забележителности.

Общината все още търси най-подходящото място, на което да постави мотрисата. Най-вероятно „колата”, както са я наричали навремето, ще бъде на пешеходната зона на булевард "Витоша". Йорданка Фандъкова обяви, че догодина напролет трамваят ще приеме първите си посетители, предаде репортер на Economic.bg.

Идеята на възстановяването и експонирането му в пешеходната част на бул. "Витоша" е на сдружение Градски транспорт. 

„След жълтите павета, трамваят е най-сериозният символ на София. Той ще бъде и голяма туристическа атракция за гостите на столицата”, заяви още Йорданка Фандъкова.

Мотрисата е внесена от Германия през 1935 година. Реставрацията е направена в „Столичен електротранспорт”. Машината тежи 12 тона, разполага с 14 седалки и 92 места за правостоящи. Максималната скорост, която може да достигне е 40 км/ч. Подобни трамваи са били използвани в столицата до средата на 70-те години на миналия век.

През 1935 г. в София са доставени 12 мотриси "MAN - Siemens" и 12 ремаркета "Uerdingen". Трамвайните мотриси са с изцяло стоманена конструкция и обособена талига. Тяговото им оборудване се състои от по два електродвигателя с мощност 45 KW. Тези мотриси са работили с ремаркета "Uerdingen" по най-тежките маршрути. Пневматичната им спирачка е влакова, система "Knorr".

Новата атракция на София бе представена днес, но официално трамваят ще бъде поставен на пешеходната улица "Витошка" през пролетта. Siemеns България решиха да вдъхнат нов живот на нещо старо. Ретро трамваят, който традиционно тръгва днес, с включването на светлините на елхата в столицата, също е марка Siemens. 

Кметът на столицата коментира още, че броят на туристите в София от началото на годината се е увеличил с около 10 на сто. В момента тече процедура за закупуване на 5 нови трамвая, в средата на следващата година ще пристигнат и първите 4 реновирани швейцарски трамваи.

Коментари: 0