RnI Days 2021: Как ще изглежда бъдещето

Вижте нашите предложения за това, което не трябва да пропускате

RnI Days 2021: Как ще изглежда бъдещето

Снимка: ЕК

496 ~ 3 мин. четене

Малкият технологичен ентусиаст, който живее във всеки от нас, е развълнуван. А причината е – след по-малко от два дни Европа ще покаже изобретателския си капацитет и талант на мегасъбитието „Европейски дни на научните изследвания и иновациите 2021“ на 23 и 24 юни.

При такова изобилие от панели, дебати, презентации и семинари, вероятно се чудите откъде да започнете и как да организирате програмата си. Затова TheMayor.EU помага, като предлага своя подбрана селекция.

Научните идеи придобиват форма и цвят със специална изложба

На първо място, ако все още не сте се регистрирали за събитието, направете го тук. Това ще ви даде достъп не само до основната програма, но и до специалното Изложение за европейски изследвания и иновации. Според организаторите то ще бъде витрина за повече от 100 финансирани от ЕС проекти, които ще оформят бъдещия свят.

Вероятно тръпнете от очакване да разберете как ще изглежда нашето бъдеще и сте нетърпеливи да изчакате до 23 юни? В този случай нетърпението Ви ще се възнагради с предварителното представяне на 6 от тези проекти. Те вече са достъпни на подкаст уебсайта Behind the scenes, където всеки на проект е посветен отделен ексклузивен епизод, а водещ е журналистката Дженифър Бейкър.

Слушайте подкаста, за да разберете как иновациите и технологиите завладяват стари и нови сфери по неочаквани начини.

Европейският съюз разширява идеята си за партньорство

Първият ден от събитието RnI 2021 ще започне силно. В 13:15 ч. българско време можете да проследите началото на 11-те съвместни европейски партньорства между Европейската комисия и ключови представители на частния сектор от различни индустрии.

Ще бъде подписан един от няколко меморандума за разбирателство, чиито последици ще бъдат обединяването на публични и частни финансови ресурси (в размер на 22 млрд. евро), ноу-хау и усилия за повишаване на европейската конкурентоспособност, технологичен суверенитет и икономически растеж.

На подписването ще присъства Мария Габриел, Комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, инициатор и главен организатор на Европейските дни на научните изследвания и иновациите. Миналата седмица, когато бяха обявени тези стратегически партньорства, тя коментира пробива така: „С "Хоризонт Европа“ се ангажираме с излизането от климатичната криза, с осигуряването на устойчиви решения на основните екологични предизвикателства и с ускоряването на устойчивото възстановяване. Това ще бъде от полза за всички европейци”.

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон също коментира пробива така: „С новите партньорства Европа излиза в челните редици на глобалното технологично развитие, изгражда ключови индустриални възможности и ускорява своя зелен и цифров преход. Това ще помогне на Европа да поеме по пътя към климатична неутралност и кръгова икономика до 2050 г. Партньорствата ще поставят акцент и върху развитието на цифровите технологии, необходими за подкрепа на европейското индустриално лидерство.“

Какво си струва да бъде проследено – от местна и регионална гледна точка?

От само себе си се разбира, че ние от TheMayor.EU сме особено заинтересовани да разберем какво влияние ще окажат научните изследвания и иновациите върху европейските градове и региони и ролята, която те ще играят за Европейското бъдеще. Имайки това предвид, съставихме селекция от онлайн сесиите, представящи точно тази перспектива.

На първия ден, съветваме да се включите в пленарната сесия „Градове и граждани, изпълняващи мисията на ЕС“ (11:15 българско време), за да разберете как Европейският съюз планира да включи градовете и техните граждани в постигането на амбициозните цели на Съюза. Европейската комисия ще бъде представена от Мария Габриел, комисар по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Останалите лектори ще предложат местни ракурси от различни краища на континента.

Вторият ден ще даде още по-добра възможност за навлизане в по-фините детайли между местните амбиции и иновативните предложения и решения. В 12:00 българско време може дори да се наложи да превключвате между две сесии, тъй като по Канал 4 дебатът ще се съсредоточи върху „Региони и местни власти в челните редици на процеса на възстановяване“, а дебатът по Канал 5 ще третира движението за Нов европейски Баухаус и неговата роля за възстановяването на Съюза след пандемията от коронавирус. И двете не биха и могли да дойдат в по-подходящ момент, така че ще ги проследим с особено внимание.

И накрая, иновациите и трансформацията в Европа не биха били пълни, ако не включваха и селските райони. Тук сесията „Богати на биоразнообразие земеделски системи: нека да ги направим реалност!“ в 15:30 българско време по Канал 2 ще постави вниманието върху този централен въпрос.

Следвайте ни, за да сте в течение с това, което се случва по време на „Европейските дни на научните изследвания и иновациите 2021“.

Подкрепи Economic.bg