Ромският „еврокомисар“ подстрекава жена да се самозапали пред сградата на НКЖИ

От компанията подозират и личен мотив за недоволството

Ромският „еврокомисар“ подстрекава жена да се самозапали пред сградата на НКЖИ
4769 ~ 2 мин. четене
Автор: Венцислав Генков

Самопрогласилият се за лидер и еврокомисар на ромите в България Петко Асенов подстрекава протести срещу ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и заплашва служителите му.

От компанията са се обърнали към органите на реда, че мнимият лидер подстрекава майката на девет деца Анета Николова да се самозапали пред сградата на НКЖИ в четвъртък, 27 юли, научи Economic.bg. Асенов е обявил, че Николова е готова на крайната стъпка, защото е получила писмо да освободи ведомствено жилище на дружеството за поддръжка на жп инфраструктурата.  

Името на Асенов нашумя през миналата зима, когато той закъса с колата си на пътя и се наложи да го спасяват екипи на пожарната. Не това обаче беше скандалното. Тогава "еврокомисарят" поиска лично шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" да го спаси от преспите сняг, които достигаха метър и половина. Асенов, който е освидетелстван през 1977 г. във Видин,  е известен и с идеята си за създаване на цигански бригади ОМОН, които да бранят махалите от посегателствата на националисти, скинари и футболни агитки.

Жилището, което трябва да напусне многодетната майка, се намира в столичния квартал „Подуяне“ и е част от едноетажни постройки, които са в окаяно състояние. Постройките ще бъдат съборени по настояване на кмета на район „Подуяне“ Ева Митова. Компанията не е в състояние да удовлетвори исканията за извършване на приоритетни ремонти на конкретните жилища от нейния фонд, където живеят и служители на компанията, но са настанени предимно роми, тъй като не разполага с финансов ресурс въобще за такъв тип дейност, коментираха за Economic.bg от дружеството.

Това не е първия случай, в който е намесен „еврокомисарят“ на ромите Петко Асенов. От НКЖИ подозират и личен мотив за подстрекаването към такъв вид протести, защото близка на Асенов трябва да освободи друго ведомствено жилище на жп компанията.

Наскоро Асенов и жители на ромския квартал „Факултета“ блокираха жп линията за Перник, в близост до свличаща се земна маса, причинени от самите жители. През последните 10 години изразходваните средства за почистване от битови отпадъци и ремонти по железния път в кв. Факултета, възлизат на сума в размер около 2.6 млн. лв. с ДДС, като само за месеците април и май т.г. са били вложени 40 000 лв. за отводняване и укрепване на свлачището във „Факултета“.

Асенов е автор и на програма за намаляване на набезите по жп линиите -  документ, който не е познат на ръководството на НКЖИ, в нейното изготвяне не са участвали представители на компанията, но ромският „еврокомисар“ тиражира като официална програма.

От НКЖИ коментират, че работят от години с представители на ромите по места  - чрез разговори и диалог ръководството на компанията се опитва да решава проблеми по жп инфраструктурата, където ромското население живее компактно, както и да разяснява опасностите от кражби и посегателства на елементи от жп инфраструктурата.  

Подкрепи Economic.bg