Русия и България сключиха споразумение за ремонт на афганистански хеликоптери

На „Рособоронэкспорт” се налага да използва капацитета на специализирани предприятия в Източна Европа

Русия и България сключиха споразумение за ремонт на афганистански хеликоптери

Русия е подписала споразумение с България за ремонт на хеликоптери, които се използват в Афганистан. Това каза в интервю за агенция ТАСС Владимир Кожин, помощникът на руския президент Владимир Путин по въпросите за военно-техническото сътрудничество.

„На нашите изложения присъстваха и страни, които, като се има предвид политическата ситуация, по принцип би трябвало да отсъстват, тъй като са членове на НАТО. Например, с делегацията на България беше подписано споразумение за ремонт на хеликоптерна техника, която се използва в Афганистан”, каза Кожин.

Той говори за три големи международни изложения в областта на отбраната – „Армия-2017”, МАКС и МВМС-2017, в хода на които Русия, въпреки санкциите от страна на Запада, подписа редица важни договори и междуправителствени споразумения. В резултат на тези събития Москва подписа договори във военно-техническата сфера, включително с Турция за предоставяне на руски зенитно-ракетни системи C-400.

През септември 2016 г. зам.-директорът на „Рособоронэкспорт” Сергей Гореславский коментира, че Русия може да ремонтира около 200 военни хеликоптера, предвидени за борба срещу тероризма в Афганистан. Той обаче уточни, че за това е нужно постигането на договорености със САЩ и с ремонтни предприятия в Източна Европа. „Рособоронэкспорт” е руска държавна компания и единственият в Русия държавен посредник за износ и внос на цялата гама крайни продукти, технологии, военни и други услуги с двойна употреба.

„Това е много работа, предвидена за няколко години. Става въпрос за около 200 хеликоптера, които трябва да бъдат поддържани в бойна готовност за борба срещу терористични групировки в Афганистан. Всички хеликоптери ще бъдат покрити от руската страна, представлявана от „Рособоронэкспорт”, по отношение на ремонта на основните единици и т.н., чийто ремонт не се извършва в източноевропейските предприятия”, каза Гореславский. По думите му такова сътрудничество е възможно благодарение на факта, че Държавният департамент на САЩ отмени санкции срещу „Рособоронэкспорт” за изпълняване на договори за поддръжка на афганистански хеликоптери Ми-17, произведени от Русия.

Въпреки че въпросните хеликоптери са собственост на Афганистан, Москва има договорни задължения да ги ремонтира и поддържа в пълна бойна готовност. Вероятната причина за сключването на споразумения с предприятия от Източна Европа е те да играят ролята на подизпълнители на ремонтните дейности. В България единственият завод, който може да ремонтира хеликоптери, е „Авионамс”. Пловдивското предприятие през май тази година официално стана собственост на държавата. 

Коментари: 0