Русия се изтеглила от Сирия заради натиск от Китай?

Китай в ролята на „притаил се дракон в сирийския конфликт“

Русия се изтеглила от Сирия заради натиск от Китай?
3791 ~ 1 мин. четене

Русия е предприела изтеглянето си от Сирия под натиска на Пекин. Това пише китайският информационен портал Fenghuang, цитиран от russian.rt.com. Според изданието Китай има нужда от подкрепата на Русия в противопоставянето на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Китай се нуждае от помощта на Руската федерация и очевидно очаква, че в конфликта в Тихия океан тя ще застане редом с нея.

Медийните публикации твърдят, че именно външният натиск спрямо Москва е една от причините, заради която Кремъл бил принуден да изведе войската си от Сирия. Политолозите смятат, че Путин е подтикнат към това решение от западни лидери, начело с Вашингтон. Светът обаче не е оценил ролята на Китай като "притаил се дракон в сирийския конфликт".

По-рано Пекин се надявал, че Москва със своите действия в Сирия ще отвлече Вашингтон от Тихия океан, продължава анализът на китайското издание, цитирано от Труд. Сега на Китай било необходимо Кремъл да изведе войските си от Сирия.

След сриването на нефтените цени Руската федерация се нуждае силно от инвестиции за развитие на производството, а Китай е способен да ги предостави като добави своя опит от промишленото развитие. Така сирийският конфликт показал, че Русия станала марионетка на Китай, обобщава изданието Fenghuang.

Подкрепи Economic.bg